Acasă Cultura Avancronică la concertul de vineri, de la Filarmonica Banatul Timișoara

Avancronică la concertul de vineri, de la Filarmonica Banatul Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în parteneriat cu Centrul Cultural German, Filarmonica Banatul va oferi publicului timişorean un eveniment deosebit — vizionarea unui film mut cu acompaniament orchestral.

Mircea Tătaru, concert-maestru filarmonicii, a explicat că nu este un concert de singulară formulă pe scena Capitol. În luna mai a anului 2002 a fost prezentat filmul mut cu acompaniament orchestral numit Pământul care arde, apoi filmul Tabu, iar la 11 mai 2018, filmul Nosferatu.

De această dată, sub bagheta maestrului Stefan Geiger, orchestra Filarmonicii Banatul va acompania filmul Cavalerul Rozelor, în regia lui Robert Wiene.

Muzica parţine lui Richard Strauss.

”Nu ştim cum este acest film mut din 1925, dar vom spune câteva cuvinte despre geneza lui şi despre opera cu acelaşi nume a lui Strauss, a cărei suită am ascultat-o deseori pe scena Capitol”, spune Tătaru.

După ce asimilează influenţele lui Wagner, după ce parcurge estetica lui Brahms, Liszt şi Bruckner, Richard Strauss se detaşează de toţi afirmând o artă unică şi valoroasă, o soluţie valabilă pentru arta lirică a primei jumătăţi a secolului trecut.

Cu Cavalerul rozelor el readuce farmecul vieţii sociale şi al ambianţei vieneze a secolului XVIII. Premiera a avut loc la 26 ianuarie 1911, la Dresda.

Au existat multe aranjamente muzicale ale unor necunoscuţi care au folosit teme şi fragmente din operă. Strauss a procedat la fel în 1924, la cererea lui Hugo von Hofmannsthal, libretist, care făcuse un film cu subiectul operei.

Era nevoie de o nouă aranjare muzicală deoarece în partea a doua, filmul se abate de la desfăşurarea evenimentelor din operă. O mică orchestră a cântat în timp ce se derula filmul.

Premiera a avut loc la 10 ianuarie 1926 la Dresda, orchestra fiind dirijată chiar de Strauss. Viteza de proiecţie a filmului a fost sincronizată cu viteza de execuţie a orchestrei.

Un merit deosebit a avut cameramanul filmului, deoarece el ştia cel mai bine lungimea fiecărei scene sau locul tăieturilor. Interesant este că un proiectat turneu în America a fost anulat, pentru că între timp au apărut filmele cu sonor -a conchis Mircea Tătaru.

Comentarii

comentarii