Acasă Actualitate Averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină în sudul Banatului

Averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină în sudul Banatului

356
DISTRIBUIȚI

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru Bucureşti în care de sâmbătă, ora 11.00, până marţi la ora 23.00, în Capitală vor fi înregistrate averse, descărcări electrice şi vânt puternic şi temperaturile maxime vor fi între 20 şi 26 de grade. De asemenea, pe parcursul zilei de sâmbătă în zonele de deal şi de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova şi în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. 

Conform ANM, în Bucureşti, îndeosebi în cursul după-amiezelor de sâmbătă şi duminică vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 10…20 l/mp şi izolat peste 25 l/mp. Temperaturile maxime vor fi de 23…26 de grade, exceptând ziua de luni când vor fi mai scăzute şi se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 12 şi 14 grade.

ANM a emis şi un cod galben valabil sâmbătă între orele 11.00 şi 21.00, iar fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Astfel, în cursul acestei zile, în zonele de deal şi de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova şi în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pe intervale mai scurte de timp.

Cod galben va fi şi duminică, între orele 2.00 şi 10.00, când în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 35…40 l/mp.

De asemenea, potrivit informării meteorologice, începând de duminică, ora 10.00 până marţi, ora 23.00, în ţară vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi cantităţi de apă însemnate. Prin urmare, în intervalul menţionat, în jumătatea de est a ţării şi local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Comentarii

comentarii