Acasă Actualitate Avertismentul directorului Aquatim: ”Prețul apei potabile poate crește semnificativ”

Avertismentul directorului Aquatim: ”Prețul apei potabile poate crește semnificativ”

DISTRIBUIȚI

Prețul apei potabile și al canalizării ar putea crește cu până la 70 la sută, dacă recenta ordonanță privind plafonarea prețului la energie nu va fi modificată, avertizează directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

În varianta actuală a ordonanței, operatorii de apă nu sunt cuprinși între companiile care au prețul energiei plafonat.

Ilie Vlaicu, care este și președintele Asociației Române a Apei, este de părere că, în cazul în care nu vor fi cuprinși în lege și operatorii de apă, creșterea prețului va fi una semnificativă.

“Am făcut demersurile necesare la nivel de Guvern pentru a modifica această ordonanță în Parlament și am arătat toate condițiile și toate implicațiile asupra unei creșteri necontrolate a energiei. În serviciile publice, în speță în domeniul apei, ar însemna creștere de la 1 leu pe MWh până undeva la 4-5 lei cât este la o asta piața liberă, poate chiar mai mult, ar duce la o creștere a tarifelor de apă între 30% și 70%. În aceste condiții, ar fi o explozie a prețurilor, ar fi un impact negativ la populație, dar cel mai important este că ar lovi un segment, și anume acela de apă care știe să absoarbă fonduri europene. Suntem optimiști, avem toate discuțiile făcute la nivelul ministerelor. Sunt convins că lucrurile astea ar trebui să se rezolve”, a explicat Ilie Vlaicu, pentru radiotimisoara.ro.

Ordonanța dată la 1 septembrie este în dezbatere la Senat, de unde merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Comentarii

comentarii