Acasă Actualitate Avizele epidemiologice vor fi necesare, la începutul anului şcolar, pentru copiii cu...

Avizele epidemiologice vor fi necesare, la începutul anului şcolar, pentru copiii cu boli cronice şi pentru cei aflaţi la începutul ciclului de învăţământ

DISTRIBUIȚI

Avizele epidemiologice vor fi necesare, la începutul anului şcolar, pentru copiii cu boli cronice şi pentru cei aflaţi la începutul unui ciclu de învăţământ. “Având în vedere că este o perioadă scurtă, prelungim şi pentru prima săptămână, deci nu va fi nevoie să fie date în ultimele trei zile înainte de şcoală”, a afirmat mininistrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a explicat că vor fi necesare avizele pentru cei care suferă de boli cronice, iar celelalte adeverinţe epidemiologice se vor cere “doar pentru cei de la începutul ciclului”.

“Având în vedere că este o perioadă scurtă, prelungim şi pentru prima săptămână, deci nu va fi nevoie să fie date în ultimele trei zile înainte de şcoală”, a afirmat el.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţa că a luat act cu surprindere de afirmaţiile legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala în 14 septembrie. ”Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil”, a transmis, joi, Societatea.

Potrivit SNMF, normele privind setul documentelor necesare şi momentul eliberării acestor documente sunt prevăzute explicit în Anexa 3 la Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii 5289/1668/2011 precum şi în informarea nr 1329/08.09.2020 transmise de Ministerul Sănătăţii către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publica a Municipiului Bucureşti.

”Aceste acte medicale care să ateste starea de sănătate a copilului se vor elibera doar la înscrierea/transferul/terminarea ciclului de învăţământ şi cuprind adeverinţa medicală (anexa 1) respectiv aviz epidemiologic (anexa 2). În conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe: a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive; b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc. Menţionăm că este necesar a se face distincţia între avizul epidemiologic care are o durată limitată de valabilitate mai ales în context pandemic şi adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învăţământ (la intrarea în grădiniţă, clasa I-a, clasa a Va şi clasa a IX-a) şi se eliberează la data efectuării examenului de bilanţ tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an şcolar”, a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, SNMF.

Medicii de familie afirmă că adeverinţa de sport ”nu este un document necesar a fi prezentat pentru practicarea orelor de educaţie fizică şi sport”.

”Solicitarea acestui document la fiecare început de an reprezintă de asemenea un abuz din partea unităţilor de învăţământ. Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfăşurare în siguranţă a cursurilor şi pentru protejarea copiilor în şcoli şi grădiniţe. Chiar e greu de înţeles şi pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinţi şi copii la uşile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada şcolarizării, dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile”, au mai transmis medicii.

Aceştia reamintesc că au transmis în repetate rânduri că este necesar ca în fiecare instituţie de învăţământ şcolar sau preşcolar, în context pandemic, să fie disponibil un cadru medico-sanitar, încadrat conform normelor legale, care să coordoneze efectuarea triajului epidemiologic zilnic.

”SNMF rămâne deschis dialogului cu autorităţile pentru identificarea unor soluţii adecvate în aceste momente dificile în interesul copiilor şi al protejării sănătăţii publice A pune pe drumuri aproape 4.000.000 de copiii (conform datelor INS) şi pe părinţii lor, în condiţii de pandemie, pentru a obţine în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege şi care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituţiilor de învăţământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denota lipsă de respect faţă de părinţi şi copii şi poate un grad de cinism şi percepţie eronată a realităţii”, au mai transmis medicii.

Unităţile de învăţământ din ţară au transmis deja părinţilor că trebuie să prezinte adeverinţe medicale şi avize epidemiologice la reluarea anului şcolar.

Comentarii

comentarii