Acasă Politica Avocaţii din procesul de corupţie al primarului din Arad au încercat să...

Avocaţii din procesul de corupţie al primarului din Arad au încercat să amâne judecarea pe fond

DISTRIBUIȚI

Avocaţii inculpaţilor din procesul în care primarul Aradului Gheorghe Falcă, judecat pentru fapte de corupţie au încercat, miercuri, să amâne termenul fixat de instanţă la care ar fi trebuit să înceapă judecarea pe fond a cauzei.
Instanţa a anunţat la termenul de miercuri că dosarul nu a fost retrimis la Arad de la Curtea de Apel Timişoara, unde s-a judecat recursul înaintat la avocaţii inculpaţilor împotriva respingerii excepţiilor de neconstituţionalitate invocate de apărători, iar cauza se amână pentru data de 3 februarie. Recursul a fost respins de instanţa timişoreană la data de 14 ianuarie, iar miercuri trebuia să înceapă judecarea cauzei, la Tribunalul Arad.
Doi avocaţi, care i-au substituit miercuri pe apărătorii primarului Gheorghe Falcă şi ai altor doi inculpaţi, au cerut instanţei un alt termen de judecată, susţinând că avocaţii Gheorghiţă Mateuţ şi Cătălin Dancu nu pot fi prezenţi la data menţionată de judecător. Avocatul care l-a substituit pe apărătorul lui Falcă a spus că Gheorghiţă Mateuţ, care este şi profesor universitar, este în sesiune de examene şi nu poate fi prezent la Arad. De asemenea, avocatul care l-a substituit pe Cătălin Dancu a spus că acesta va avea în 3 februarie un termen într-un proces „foarte important“. Cei doi avocaţi au cerut amânarea procesului, afirmând că urmează o etapă procesuală importantă, judecarea pe fond. Judecătorul Laura Lazăr nu a fost de acord cu o nouă amânare, susţinând că această cauză a fost deja mult amânată, şi le-a spus celor care au cerut alt termen că „datoria avocaţilor este să-i reprezinte pe clienţi la procese“. Totodată, judecătorul le-a mai spus celor doi apărători care au cerut amânarea că avocaţii îşi pot asigura substituitori în proces. La termenul de miercuri, primarul Gheorghe Falcă nu a fost prezent în sală.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care este şi finul de cununie al preşedintelui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată în octombrie 2007, pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial. În acest caz au mai fost trimişi în judecată Francisc Demeter şi Radu Vasil, patronii firmei Elecon din Arad, dar şi un funcţionar din Primăria municipiului. Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Falcă a primit de la Demeter Francisc şi Vasil Radu un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Potrivit procurorilor, această tranzacţie s-a efectuat pentru ca, în schimb, Gheorghe Falcă să-i favorizeze pe cei doi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.
În decursul derulării procesului, cauza a fost trimisă de trei ori la Curtea Constituţională, după ce apărătorii inculpaţilor au invocat mai multe excepţii de neconstituţionalitate, toate fiind respinse.
Sursa: NewsIn
 

Comentarii

comentarii