Acasă Actualitate Avocații stagiari, ieșiți la protest. Consideră că examenul de absolvire al I.N.P.P.A....

Avocații stagiari, ieșiți la protest. Consideră că examenul de absolvire al I.N.P.P.A. a fost nedrept

DISTRIBUIȚI

Marți, 16 noiembrie, avocații stagiari au protestat în fața Palatului Dicasterial, acolo unde își au sediul Judecătoria Timișoara, Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara. Aceștia consideră examenul de absolvire al Institutului National Pentru Pregătirea Avocaților, susținut cu doar o zi în urmă, nedrept, organizat deficitar, cu întrebări cu răspunsuri interpretabile sau chiar fără, cu durată prea scurtă și, în general, cu lacune. Pe scurt, pentru că „avocaților stagiari le-au fost tăiate aripile”, după cum scriu chiar aceștia. Redăm părerile avocaților stagiari în legătură cu examenul, așa cum ne-au fost transmise:

„Avocații stagiari care au susținut în 15 noiembrie 2020 Examenul de absolvire a I.N.P.P.A. au protestat astăzi, în fața Palatului Dicasterial la ora 11.30, împotriva nedreptății și a arbitrariului din prisma modalității deficitare în care a fost organizat examenul pentru dobândirea calității de avocat definitiv, le-au fost tăiate aripile după doi ani de zbor în care au dat profesiei tot ce au avut ei mai bun, punând pe primul loc profesia nobilă de avocat și oamenii care s-au încrezut în ei, munca, sacrificiul și eforturile susținute definesc avocatul stagiar, pentru care evoluția profesională a devenit un crez personal, urmat cu consecvență și îndârjire zi de zi. 

Solicitările decelate sunt eminamente întemeiate, bazate pe legislația în jurul căreia s-a cristalizat întregul examen care în final s-a dovedit a fi doar o modalitate de a nega dreptul avocatului stagiar de a deveni avocat definitiv, dovedindu-se un examen plin de lacune, interpretări discreționare și neconforme legii.

Nouă întrebări fără răspuns reprezintă doar un singur element împotriva căruia avocații din întreaga țară și-au unit forțele pentru a lupta în vederea apărării drepturile lor așa cum au jurat că vor apăra drepturile cetățenilor, întrebările fără nici un răspuns corect, dincolo de a fi o modalitate de examinare care nu s-a mai aplicat în anii anteriori, nici nu s-a procedat la evidențierea în cadrul fișei de examinare o rubrică specială circumscrisă variantei «nici un răspuns corect».

Problemele identificate sunt multiple, respectiv întrebări care au excedat tematicii stabilite în mod prealabil la nivel național, răspunsuri care au fost calificate ca fiind greșite, deși dispozițiile legale aplicabile atestau contrariul, precum și întrebări interpretative la care răspunsurile nu erau cele relevate de prevederile legale, ci de interpretarea însușită de către avocatul redactor din cadrul comisiei de examen.

Un alt element esențial juxtapus nemulțumirilor unanime ale avocaților stagiari este reprezentat și de dificultatea examenului care s-a subsumat de facto unei schimbări efective a examenului, raportat la modalitatea de examinare aplicată în anii anteriori, problema nefiind dificultatea, ci timpul mult prea scurt acordat față de modificările operate, respectiv același timp – 3 ore – la un examen a cărei dificultate a fost absolut crescută, a condus avocații la o imposibilitate obiectivă de a aborda fiecare întrebare într-un context complet de lecturare, interpretare și analizare raport la legislația aplicabilă.

Avocații vor dreptate și prin atitudinea exercitată astăzi vor să fie și un exemplu  pentru cei nedreptățiți, împotriva incorectitudinii oamenii trebuie să învețe să spună «NU»,  dar totodată, avocații acționează și în baza jurământului pe care cu mâna pe Biblie l-au rostit în momentul în care au intrat în cadrul profesiei «Să apere drepturile cetățenilor», deci inclusiv ale lor, așa să îi ajute Dumnezeu!”.

Comentarii

comentarii