Acasă Actualitate Avocatul Cristian Clipa candidează pentru funcţia de decan al Baroului Timiş

Avocatul Cristian Clipa candidează pentru funcţia de decan al Baroului Timiş

DISTRIBUIȚI

Interviu cu av. dr. Cristian CLIPA, despre candidatura sa la funcţia de Decan al Baroului Timiş

Când aţi luat decizia de a candida şi ce v-a determinat să o faceţi?

Ideea de a candida la funcţia de Decan al Baroului Timiş a venit la scurt timp după ce am fost ales membru al Consiliului Baroului Timiş, obţinând cu această ocazie cel mai mare număr de voturi din partea distinşilor mei colegi.

Ulterior, la câteva luni distanţă, s-a înfiripat şi decizia, observând suportul de care mă bucur în interiorul corpului profesional al avocaţilor din Timişoara, dar şi încurajarea care a venit în această privinţă din partea unor colegi din Consiliul Baroului. Mai apoi, mi-am spus că mi-ar plăcea să mă implic mai mult în conducerea acestui mare Barou, al treilea după cel din Bucureşti şi Cluj şi, astfel, astăzi, sunt unul dintre candidaţii la această onorantă demnitate.

 

În ce a constat activitatea dumneavoastră de prodecan al Baroului?

Trebuie să vă spun, din capul locului, că rolul unui Prodecan al unui Barou este acela de a-l secunda, respectiv de a-l ajuta pe Decan în munca de zi cu zi pe care acesta o desfăşoară în managementul cotidian al Baroului. Prin urmare, am intrat în contact, de circa un an şi jumătate, cu foarte multe din problemele acestui Barou: învăţământul profesional, colaborarea cu corpul profesional al magistraţilor, organizarea examenelor de intrare şi de definitivare în profesia de avocat organizate la nivelul Centrului Teritorial Timişoara al Institutului pentru Pregătirea Profesională a Avocaţilor, rezolvarea (prin pregătirea unor referate pregătitoare) a unor sesizări adresate Consiliului Baroului Timiş, asistarea în justiţie a Baroului Timiş ori a Uniunii Naţionale a Barourilor din România în cauzele civile ori de contencios- administrativ în care aceste structuri au fost implicate la nivelul instanţelor timişorene. Astfel, cred că am reuşit nu numai să învăţ foarte multe despre problemele Baroului Timiş şi ale avocaţilor ce intră în alcătuirea lui, dar am ajuns să şi (îmi) dovedesc că pot să servesc acest corp profesional. Toate acestea mi-au întărit convingerea propriilor putinţe manageriale.

Ce intenţionaţi să faceţi din postura de Decan al Baroului Timiş (în cazul în care veţi fi ales)? Care sunt problemele actuale ale Baroului şi soluţiile pe care le propuneţi?

Sunt foarte multe lucruri de făcut în Baroul Timiş şi pentru oamenii care fac parte din el. Am să menţionez doar câteva dintre problemele extrem de supărătoare astăzi pentru membrii acestui Barou:
a) distribuţia haotică a delegaţiilor în cauzele penale cu asistenţă juridică din oficiu, situaţie care a dus la încasarea unor sume enorme de către un număr mic (sau relativ mic) de avocaţi, cu titlu de onorarii din oficiu, în detrimentul celor mai mulţi, care nu au încasat nimic din această activitate sau aproape nimic. Soluţia e simplă: introducerea unui soft de limitare (plafonare) a încasărilor din oficii (la un prag lunar majoritar agreat, să zicem de cel mult 2500 de lei/lună), cu consecinţa unei mai largi distribuţii a acestor oficii către un număr din ce în ce mai mare de avocaţi interesaţi; sumele trebuie să ajungă îndeosebi la avocaţii tineri şi foarte tineri, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea de a-şi plăti la timp cotele profesionale din încasarea acestor sume din oficii;
b) flexibilizarea programului personalului auxiliar al Baroului;
c) lipsa unui adecvat program al secretariatului şi casieriei Baroului Timiş; flexibilizarea (multiplicarea) mijloacelor de plată a taxelor (obligaţiilor băneşti) profesionale, plata on-line a cotelor, plata prin virament bancar, prelungirea orarului la casierie şi la secretariatul Baroului sunt instrumente de realizare a acestui deziderat;
d) o aparentă lipsă de transparenţă în activitatea Decanului şi a Consiliului Baroului; creşterea transparenţei în activitatea Decanului şi a Consiliului Baroului se impune cu rapiditate. Cum? Simplu: prin trimiterea către membrii corpului profesional, pe adresele dumnealor de e-mail, a hotărârilor de interes general adoptate de Consiliul Baroului (instituirea unui sistem de newsletter şi instituirea unei pagini de tip facebook, care să aparţină Baroului);
e) tensiunile legate de modul de administrare a Vilei Avocaţilor de la Văliug; în consecinţă, se impune luarea unei grabnice decizii de către Adunarea Generală în privinţa modului de administrare a Vilei Avocaţilor de la Văliug;
f) existenţa unor legitimaţii profesionale anacronice; în consecinţă, se impune modernizarea legitimaţiilor membrilor Baroului Timiş, având în vedere că acestea au un aer de legitimaţii de întreprinderi comuniste din anii 70;
g) existenţa unor tensiuni între unii avocaţi şi unii magistraţi (mai ales judecători); prin urmare, se cuvine a fi adoptate măsuri de îmbunătăţire a relaţiilor cu corpul magistraţilor judecători şi procurori, ştiut fiind faptul că respectul reciproc între profesiile juridice constituie premisa majoră a înfăptuirii unei justiţii respectate de către cetăţeni.

Cum vă raportaţi la concurenţă? Ce atuuri aveţi faţă de ceilalţi candidaţi?

Toţi candidaţii la această onorantă poziţie de Decan al Baroului Timiş sunt profesionişti ai avocaturii. E foarte greu să identific atuuri ale subsemnatului şi, totodată, mi-e greu să mă înfăţişez laudativ, pentru că nu se cuvine să vorbeşti apreciativ despre tine însuţi. Cred însă că mă bucur în ochii majorităţii colegilor mei de o excelentă imagine profesională pe care am construit-o muncind peste un deceniu în această profesie, sunt înzestrat cu talentul de a munci în echipă şi sper că membrii Consiliului îmi vor fi alături dacă voi fi ales Decan şi, totodată, acţionez întotdeauna cu un soi de fermitate care, mărturisesc, e mai puţin apreciată de către unii colegi (sper de cât mai puţini dintre ei), dar care e necesară pentru a face lucrurile să meargă eficient. Sincer vorbind, sunt un amestec de calităţi şi defecte, ceea ce mă face să cred că, indiferent de rezultatul acestor alegeri, voi rămâne, pentru toţi colegii mei, om (sper unul de onoare) şi nimic mai mult.

În ce fel v-aţi făcut campanie pentru aceste alegeri? Ce le transmiteţi colegilor?

Am căutat să intru în contact cu cât mai mulţi colegi, vorbindu-le despre planurile mele şi despre proiectele pe care le am în legătură cu viitorul Baroului Timiş. Am încercat să le ascult şi să le înţeleg nemulţumirile. Am mai dat câteva interviuri în presa locală, inclusiv în cea virtuală, intervenţii uşor de citit pe forumurile profesionale ale avocaţilor, dar mai ales mi-am pus singur şi m-am lăsat frământat de întrebări legate de ceea ce aşteaptă colegii mei de la viitorul Decan al Baroului Timiş. Un lucru rămâne cert: indiferent cine va fi ales Decan al acestui Barou, va avea de dus la îndeplinire un mandat greu, un mandat al modernizării obligatorii, un mandat la încheierea căruia Baroul Timiş va trebui să fie adus în familia marilor barouri europene, prin organizare, prin mod de funcţionare, prin calitatea profesională a membrilor săi şi, nu în ultimul rând, prin respectabilitatea de care va trebui să se bucure şi pe care va fi îndreptăţit să o pretindă. Pentru atingerea acestui deziderat, îi invit pe distinşii mei colegi să vină la vot, să-şi aleagă Decanul şi să nu uite că pentru dumnealor a sosit, din nou, aşa cum se întâmplă numai o dată la patru ani, clipa deciziei suverane.

Comentarii

comentarii