Un nou concept de marketing în domeniul alimentației publice revoluționează piața și gusturile timișorenilor: “Băcănia – Cofetărie”. După doi ani și jumătate în care i-a delectat pe clienții din zona Calea Lipovei, Băcănia-Cofetărie GMG și-a deschis, în luna august 2024, un nou sediu pe bdul. 16 Decembrie 1989 din Piața Maria, Timișoara.
„Am vrut să fim mai aproape de centru, mai ales că această zonă este o emblemă pentru Timișoara, fiindcă chiar în acest loc a fost deschisă prima pizzerie din oraș, în 1991. În momentul în care spui pizzeria trei plus unu, toată lumea știe de acest loc. Astfel, noul sediu a fost renovat și rașchetat până la nivelul cărămizii. Totul este nou, inclusiv instalațiile electrice, iar tencuiala este una specială anti-umezeală.”
„Am vrut să îi dăm o nouă viață!”, a spus proprietara.
GMG colaborează cu peste 70 de parteneri, inclusiv producători agricoli, din aproape toate zonele țării, reuniți într-un singur loc: la Băcănia – Cofetărie din Timișoara.
„Eu am fost un copil crescut la țară de bunici și am un cult pentru munca țăranului și pentru hrana sănătoasă din produse naturale”, a povestit Gabriela, investitor și proprietar, fostă angajată în administrația județeană. Gabriela are o prietenă de familie care deține un laborator de cofetărie, unde pregătește diferite prăjituri foarte sănătoase, multe fără zahăr. Asta a inspirat-o să înceapă să îmbine băcănia cu cofetăria.
Sediul din Calea Lipovei avea două spații amplasate unul lângă celălalt, fiecare cu câte o intrare separată. Băcănia era mai mică, iar cofetăria mai mare. În Piața Maria, cele două entități au fost unite în același spațiu. A fost extinsă și zona de autoservire.
„Am îmbinat cofetăria cu băcănia. Avem produse tradiționale naturale de la micii producători locali, dar și prăjituri cu gustul de acasă la cofetărie și înghețată artizanală de la Arad, inclusiv fără zahăr”, ne-a explicat proprietara.
În accepțiunea veche, băcănie e un fel de alimentară, unde poți găsi numeroase tipuri de produse de care e nevoie în orice bucătărie. Partea „grea” cuprinde produse din carne cu eticheta curată, adică fără chimicale, inclusiv parizer cu gustul copilăriei, numai cu carne și condimente, dar și mezeluri de toate felurile, virșli sau crenvurști polonezi.
Cele mai multe provin de la producători din zona Beiuș și Harghita. De asemenea, în băcănie timișorenii mai pot găsi sortimente de pateuri făcute acasă, carne și cârnați prăjiți și conservați în borcane cu untură, dar și ciolan afumat, jumări și produse din carne de gâscă și rață, inclusiv din porc rasa Mangalița, jumări, untură și salam de urs și carne congelată de vânat: cerb, căprioară și mistreț.
Acestor produse li se alătură și alte delicatese, precum lactatele Gabriella, smântână la 250 g sau 500 g, unt de masă galben la 250 g, telemea de vacă și brânză de burduf din lapte de vacă, mezeluri de la Ghiță Măcelarul de la Pecica, salam Steagu Roșu, cârnat copt, cârnat de mangaliță, cârnat de vânat, salam de mangaliță, salam pecican, gușă de porc fiartă cu boia și usturoi, pastramă, rasol fără os, tobă tradițională. De aici mai pot fi achiziționate produse lactate de la Rădești, precum caș de vacă, caș de bivoliță cu vacă, telemea de bivoliță, kefir, iaurturi cu lapte de bivoliță, lapte bătut și sana, piure de castane de la Casa Castanei din Baia Mare, fără zahăr, sau cu 15 % sau 25 % zahăr.
Laboratorul Casa Dulce Karina oferă dulcele adorat de toți clienții, adică prăjituri doboș, diplomat, eclere cu caramel, rulouri cu fistic sau amandine, toate amintind de gustul copilăriei.
De asemenea, există și un raion cu produse pregătite fără zahăr, la prețuri acceptabile, dulcețuri și siropuri fără zahăr, uleiuri presate la rece, numeroase sortimente de vin de la podgoriile Miniș cea mică, Recaș și Sescu, inclusiv din fructe. Aici clienții pot găsi și celebrul piure de castane de la unicul producător român autorizat de la Baia Mar, mied de la unicul producător român de mied și premiat în Polonia, cidru de la Deta, bere artizanală de la Zimand, suc natural de cătină de mere și multe produse lactate și ouă de la Becicherecu Mic.
Când vine vorba de sărbători, torturile creează magie! Fie că este vorba despre mama, sora, o altă rudă apropiată sau o prietenă bună, oricine merită să se bucure de această surpriză dulce! Sunt alese cu grijă cele mai bune ingrediente pentru a oferi o experiență dulce cu adevărat memorabilă. Fiecare tort, clasic sau modern, este pregătit manual și decorat cu atenție pentru a veni în întâmpinarea atmosferei festive. Împreună cu prietenii și familia vă puteți bucura de o varietate de arome fine și irezistibile.
Cei interesați mai pot cumpăra hamburgeri, mici, cârnați din miel congelați, dar și sarmale de la Beiuș, fructe congelate, ciuperci, produse semipreparate, pulpe de iepure și de rață, coaste de porc și vită, obrăjori de porc, limbă de vită conservate în untură de rață. Toate sunt delicioase și pot fi pregătite cu ușurință, fierte sau puse la cuptor.
În încheiere, Gabriela ne-a mai spus: „Produsele noastre sunt naturale, de foarte bună calitate și provin de la micii producători. Ei își obțin materia primă în propriile ferme, fac agricultură și prelucrare în același timp. Închid cercul. Am mizat pe produse ambalate și în cantități mici. Ne găsiți la adresă de luni până duminică, de la ora 8 la ora 20. Avem peste 70 de furnizori și peste 1400 de sortimente la raft și în vitrine”.