Acasă Actualitate Băile Herculane – aproape 2000 de ani de existență și un veac...

Băile Herculane – aproape 2000 de ani de existență și un veac de administrație românească

DISTRIBUIȚI

Primăria Băile Herculane organizează la Hotelul Dacia, din Băile Herculane, simpozionul ”Herculane 2019, trei aniversări, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii”, în perioada 20 -21 iunie.

Simpozionul face parte din cadrul manifestărilor anuale ”Herculane – arcade în timp” inițiate de primărie în iunie 2017, dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei.

Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului va evoca prin prelegerile prezentate, trei etape importante în dezvoltarea stațiunii: sec. al II-lea d. Ch, când romanii au întemeiat stațiunea termală AD AQUAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii și printre puținele care și-au mai păstrat destinația inițială stabilită de către romani; sec. XVIII – XIX, perioada militar – grănicerească.

Atunci, stațiunea Băile Herculane, sub administrația austriacă, a fost reconstruită pe vechile ruine romane; sec. al XX-lea, perioada de după Marea Unire, când administrație românească a preluat stațiunea și a făcut față cu succes și responsabilitate, marilor provocări istorice de a-i reorganiza viața economico-socială, de a-i reabilita pavilioanele istorice și de a-i readuce faima de altădată.

Cele trei etape istorice vor fi evocate prin trei aniversări omagiate cu ocazia acestui simpozion:

1805ani de la vizita împăratului Marcus Aurelius Antoninus (Caracalla) la AD AQUAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM (214 – 2019).   

”Souvenir de Herkulesbad” (1903) – un vals nemuritor pentru ”cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, 150 de ani de la nașterea compozitorului Jakob Pazeller(1869 – 2019).

 ”Centenar Băile Herculane – un veacde la preluarea stațiuniide către administrația românească (1 iunie 1919 – 2019)”.

În cadrul simpozionului se vor desfășura mai multe activități organizate pe secțiuni:

spectacol ”Secvențe artistice” cu program de muzică clasică și momente poetice la care își dau concursul invitați din Timișoara, Reșița și din zonă, comunicări științifice, expoziție ”Herculane – tradiții și istorie”, cu imagini de epocă din stațiune, precum și expoziția ”Herculane – viziuni arhitecturale”.

Secțiunea a doua a simpozionului va cuprinde prezentări de proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane prezentate de autorii lor, precum și alte proiecte importante pentru dezvoltarea stațiunii

Activitățile dedicate evenimentului se vor continua, vineri, cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric.

Participă invitați din mediul academic, profesori universitari, oameni de cultură, arhitecți și reprezentanții unor asociații non guvernamentale, a explicat primarul Cristian Miclău.

Staţiunea Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de 1850 de ani. Situată pe Valea Cernei, la 5 km de principala arteră rutieră ce leagă vestul ţării de Bucureşti – D.N. 6 (E70) şi calea ferată internaţională Bucureşti – Timişoara – Moraviţa, staţiunea este accesibilă şi pe calea fluvială a Dunării. Aeroporturile cele mai apropiate se află la Caransebeş şi Timişoara. Staţiunea Băile Herculane este integrată în Parcul Naţional Valea Cernei-Domogled şi are o poziţie deosebit de pitorească. Aşezarea ei pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat agreabil, cu influenţe mediteraneene. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 e.n. În perioada civilizaţiei romane, locul a constituit un important punct de atracţie pentru aristrocaţia Romei antice. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear, sub semnul tutelar al lui Hercules.

Staţiunea este situată la o altitudine de 165 de metri, pe Valea Cernei, între Munţii Mehedinţi şi Munţii Cernei, în judeţul Caraş-Severin. Este considerată cea mai veche şi cea mai frumoasă staţiune din România şi una dintre cele mai vechi din lume. Apele termale de aici sunt cunoscute de milenii, românii construind aici numeroase terme. Herculane şi Karlovi Vary sunt staţiuni indigo – singurele băi din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, excelent pentru sănătate, au ioni negativi în mediul înconjurător, sunt la aceeşi atitudine, au acelaşi decor natural fascinant şi amândouă au fost dezvoltate în timpul Imperiului Austro-Ungar.

Comentarii

comentarii