Acasă Sănătate Balneofizioterapia – tratamentul e gratuit, dar cabinetul particular al medicului are nevoie...

Balneofizioterapia – tratamentul e gratuit, dar cabinetul particular al medicului are nevoie de pacienţi

DISTRIBUIȚI

balneo154.jpgTot mai multe persoane au nevoie de cure la o clinică de balneofizioterapie, pentru că au probleme pe care cei ne-suferinzi de astfel de afecţiuni nu le pot înţelege, dar nu cu toţii îşi permit să plece la băi, întro staţiune de profil şi cu atât mai puţini prind un loc la Clinica Balneo din Timişoara. E o aventură să poţi ajunge la un tratament gratuit, ca asigurat, acolo.
Pentru că după diagnostic şi indicarea de către medicul de familie a unei astfel de cure-tratament la Balneo trebuie să mergi la clinica balneo, să vezi când au locuri (de obicei după o jumătate de an, pentru că sunt locuri puţine, cam 15 pe serie, şi lume multă), după care, în aceeaşi zi când ţi se face programarea la balneo, să fi fost (în zori) la medicul de familie, din nou, şi să-şi dea trimiterea la băile timişorene.
Cei mai afectaţi sunt bătrânii, dar nu numai. Zilele trecute, o pacientă octogenară povestea cu, după ce a făcut un astfel de tratament, durerile i-au trecut ca prin minune, pentru că procedurile s-au dovedit a fi benefice, dar sezonul rece a venit, a mai cărat câte o plasă cu cartofi, ceapă o pâine şi un ulei şi durerile au reînceput. Şi a mai vrut o programare. Dar, aici a început povestea: „Medicul la care am fost prima dată mi-a spus personal că nu mai încheie contract cu Casa de Asigurări, că nu rentează. Dumnealui are şi cabinet particular, dar nu am bani să merg acolo. Am dat zilele trecute un telefon la Fişierul de la Clinicile de Balneoterapie şi de acolo mi s-a spus că Clinica are contract cu CJAS, dar au locuri puţine, şi bănuiala a fost evidentă, de ambele părţi: cabinetul particular al medicului respectiv are nevoie de pacienţi”, spunea bătrâna.
Atunci mi-am amintit de vecina mea, între două vârste, pe care o chinuie cumplit spatele şi care-i povestea că nu poate căra nici o plasă de cartofi, iar ceea ce o ţine pe picioare sunt aceste proceduri balneo de la clinica de stat din Timişoara. Dar aşteaptă şi ea programarea pentru anul viitor, că în 2016 este totul epuizat. I s-a povestit şi ei aceeaşi chestie de către medicul respectiv: nu mai încheie cu CJAS contract, pentru că nu e rentabil. Deci, totul se plăteşte, iar cum la Balneo nu mai sunt locuri, poftiţi la cabinetul său particular.
Păi domn’ doctor, chiar aşa? Poate nu ţi-ar strica nici matale nişte cure de spălare a deontologiei profesiei de medic.
Nu am înţeles niciodată cum poate lucra corect un medic la stat şi la privat, pe acelaşi profil: e clar că atunci când lucrezi pentru doi stăpâni, pe unul îl iubeşti şi pe celălalt îl trădezi. Ca de fiecare dată, STATUL este cel trădat şi, implicit, pacientul sărac. La un moment dat era o lege care interzicea munca în paralel şi în spital/clinică de stat şi la cabinet privat, pentru că are miros de concurenţă neloială, în sensul că clinica particulară trebuie întreţinută. Cu pacienţi de la stat, „reorientaţi”. Şi atunci, bolnavul care nu are bani, bate la porţi închise. Halal sistem de sănătate!

Comentarii

comentarii