Acasă Actualitate Balul bihorenilor 2019 a reunit 500 de persoane la Senator Timișoara

Balul bihorenilor 2019 a reunit 500 de persoane la Senator Timișoara

DISTRIBUIȚI

Bihorenii din Timișoara au participat la sărbătoarea lor anuală care are loc de un sfert de veac, fără încetare. Balul caritabil al bihorenilor 2019 a avut loc sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 20.00, la hotelul Senator din Timișoara.

Balul bihorenilor a ajuns la ediţia XXV, la Jubileul de argint, şi a reunit în jur de 500 de persoane, majoritatea bihoreni, cu un meniul specific zonei folclorice, dar şi cu muzică populară susținută de artiști îndrăgiți de public.

Este vorba de Cornel Borza, Florica Faur, Remus Bondar, Larisa Kadar, Sandu Condoroş şi Elena Mihuţă, alături de Ansamblul Folcloric Zestrea Budureşii.

Prezentatoare a fost Monica Blaga. Muzica a fost specifică Bihorului, de pe Valea Crişului de unde nu a lipsit acordeonul, duba şi higheghea, care i-a încântat pe cei prezenţi cu horile şi danţurile din Bihor.

Sâmbătă de la ora 19,00 la restaurantul hotelului Senator, bihorenii au fost aşteptaţi cu un pahar de pălincă, originală, cu slană şi pită, dar şi cu sarmale ca la mama acasă, şi un vin de pe Dealurile Beiuşului.

Evenimentul a trezit un interes foarte mare și de această dată, iar unul dintre invitații speciali a fost ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, care i-a binecuvântat pe bihoreni.

”Dumnezeu să vă ajute prin ceea ce puteți să faceți, prin truda dumneavoastră an de an, să dați și să puneți încă mulți ani de aici încolo aripi bihorene multor tineri. Doamne ajută!”, a fost mesajul pe scurt al ÎPSS Ioan.

Cu acest prilej, pictorița Lelia Branda i-a oferit un tablou foarte mare cu imaginea crucii și a unei biserici. ÎPSS Ioan a fost foarte surprins și încântat de cadou și a vorbit de o minune dumnezeiască. Mitropolitul tocmai a terminat de scris o carte pe care trebuie să o publice până la Crăciun și nu avea o imagine pentru prima copertă.

”E o minune în seara asta de la Dumnezeu, dacă îmi îngăduiți ca autor să pun imaginea aceasta pe prima pagină a cărții. Nu se poate scrie o carte în fiecare zi și nici întâlnirea cu bihorenii nu are loc zilnic, de aceea vă rog să îmi îngăduiți să pun imaginea aceasta a crucii pe prima copertă a cărții mele”, a spus ÎPSS Ioan. Preasfințitul i-a oferit pictoriței un cadou în schimb: volumul Înviatul din Nazaret, ultima carte scrisă de mitropolit.

Prof. Frențiu Prinț Iosif, președintele Fundației Culturale “Samuil Vulcan” Timișoara, în cuvântul de deschidere a amintit pe scurt de istoria filialei timișorene de la înființare, precum și câteva dintre acțiunile caritative organizate cu fondurile strânse în urma balului.

Este vorba de susținerea unor concursuri de creație literară: “Poezii, proză și anecdote”, fiind scoasă și broșură cu câștigătorii acestui concurs și creațiile lor, acesta s-a finalizat prin premierea câștigătorilor, a elevilor olimpici și a unor profesori, în ziua de 8 iunie 1996. Au fost premiați 15 profesori.

În urma edițiilor trecute, au fost răsplătiți cu diplome și premii în bani și obiecte munca și reușitelor elevilor școlilor din Beiuș și Ștei. Au fost susținuți financiar copiii cu o situație materială precară, profesorii coordonatori și foștii dascăli care au avut nevoie de ajutor financiar.

Au fost oferite premii șefilor de promoții, câștigătorilor fazelor naționale ale olimpiadelor școlare, câștigătorilor concursurilor pe meserii, fazele la nivel național, sportivilor clasați pe primele locuri la campionatele naționale la diverse discipline sportive, profesorilor îndrumători ai acestor performanțe, profesorilor pensionari de la liceele din Beiuș și Ștei.

Au fost acordate ajutoare financiare pentru: tipărirea unor lucrări muzicale, procurarea unor proteze medicale auditive, cadouri de Crăciun pentru copii de la Casă de copii din Beiuș, tipărirea Anuarului aniversar 180 de ani de existent a CNSV Beiuș, promovare “Tinere speranțe din țara Beiușului”.

De asemenea, Viorel Gavra, președintele Fundației Culturale “Samuil Vulcan”, a amintit de primele acțiuni de succes ale filialei din Timișoara.

”Când vorbesc la acest microfon mă încearcă două sentimente: unul de bucurie și unul de nostalgie. De bucurie că, împreună cu vulcaniștii de la Timișoara, am reușit să înființăm această filială și de nostalgie când mă gândesc cât de tineri, de frumoși și de viguroși eram în urmă cu 25 de ani”, a spus Gavra.

Cu acest prilej el a dat citire și listei cu membrii primului colegiu director al filialei. La ședința de constituire a filialei a fost ales consiliul director care îi cuprindea pe acad. Ioan Anton – președinte de onoare; prof. Frențiu Prinț Iosif, președinte executiv; ec. Ciupercea Ramona – secretar; av. Ganț Dumitru – vicepreședinte; col. Crăciun Ioan – vicepreședinte; ec.Tarjoc Ștefan – responsabil financiar și secretar literar; prof.univ.emerit dr.ing.Man Teodor Eugen – membru; prof. Dale Tănase – membru; ing. Vidican Petru; preot Borza Stelian; dr. Ivan Vasile și col. Balint Gheorghe.

Filiala din Timișoara a Fundației Culturale “Samuil Vulcan” de la Colegiul National “Samuil Vulcan” din Beiuș a fost înființata la 27.11.1994.  Fundația mama din Beiuș a fost înființată, în ziua de 28 aprilie 1994, în localul Colegiului Național ,,Samuil Vulcan” din Beiuș (definitivată prin actul de constituire din 16.06.1994), înființat în octombrie 1828 prin grija luminatului episcop român unit Samuil Vulcan, Colegiul Național care-i poartă cu onoare numele, dăinuie de 190 de ani fără întrerupere.

Primarul Nicolae Robu i-a felicitat pe vulcaniști că au reușit să organizeze an de an Balul bihorenilor și că prin fondurile strânse îi ajută pe elevi și profesori.

”Aveți un nume de succes, oameni capabili, ambițioși, iar eu, ca primar al Timișoarei, am șansa să vă am aici, ca membri ai comunității noastre și aduceți un aport deosebit în tot ceea ce se întâmplă bun în orașul nostru. Îmi place să vă aud vorbind așa frumos despre școală despre profesori”, a spus Robu.

Balul a fost organizat de filiala Timișoara a Fundației culturale Samuil Vulcan, înființată în 1994 de absolvenții renumitei școli beiușene, ca parte integrantă a fundației.

Primul bal “Balul Vulcanistilor” a avut loc în 27 decembrie 1995. Începând din 1996, până în prezent, a urmat “Balul bihorenilor” la care au participat, între 200 și maxim 867 de persoane, de fiecare dată, cel mai frecvent între 450 și 600. Dintre personalitățile marcante, menționăm: Acad. Anton Ioan, Rabinul Neuman, Acad. Malița Mircea, Acad Sala Marius, Prof.univ. Emerit Tabăra Valeriu (membru ASAS), deputați, senatori, prefecții ai Timișului, primarii municipiului Timișoara, ai municipiului Beiuș și ai multor localități timișene, rectorii universităților timișorene.

Dintre numeroasele personalități ale vieții culturale și sociale care au participat și au scris în cartea de onoare a filialei din Timișoara a Fundației Culturale “Samuil Vulcan” îi mai amintim pe:  Prof.dr.ing. Cartis Ioan (Rector), Prof.dr.ing. Robu Nicolae (Rector), Prof.dr.ing. Șerban Aurel Viorel (Rector), Prof.dr.ing. Nichici Alexandru (Rector), Ciuhandu Gheorghe (Primar Mun. Timișoara), Prof.univ.emerit ing.Tabăra Valeriu, (Membru și Președinte ASAS), Gen. Pele Petru, Prof.dr. Radu Turcan (Oradea), Av. Pascu Balaci (Oradea), Familia Prof.dr. Marcu Vasile și Agneta (Oradea), Blaga Vasile (deputat), Prof.Pop Ioan (Primul Președinte al Fundației Beiuș), Prof. Rif teodor (Secretar fundație), Prof.Stanciu Traian (Președinte fundație), Prof. Mihele Doina (Președinte fundație), Prof.Gavra Viorel (Președinte fundație), Pr.Balint Ioan (Protopop orthodox Beiuș), Odobasian Silviu (Primar Mun. Beiuș), Iuhas Viorel (Viceprimar Mun. Beiuș), Prof.Darabaneanu Ioan, Prof.dr.ing.Rusnac Lucian, Prof.dr.ing.Lucaci Gheorghe, Prof.dr.ing. Marin Marin, Prof.Petroman Cornel, Ec. Popovici Dumitru și Ec. Popovici Florin, Familia Ec. Crețu Octavian, Prof.Mariea Sirb Ștefan, Col.Ciupercea Dumitru, ing. Stoita Mircea, ing. Cotuna Ioan, Familia Rus Grațian, Familia Filip Petru, Familia ing. Burtă Florin, Familia Anca Aurel și Augusta, Familia Lt.col. Dulgheru Gheorghe, Familia col. Bogosel Sabin, Familia dr.ing. Nicoleta și Teodor Mateoc, Familia dr. ing. Nedelcu Radu și Anda, Familia Ehegartner Petru și Rodica, Familia Capucean Anișoara,Teodor și Silviu, Familia Grecu Marian și Iolanda etc.

Comentarii

comentarii