Acasă Cultura Bănățenii din trei județe au sărbătorit Dragobetele, duminică, la Timișoara

Bănățenii din trei județe au sărbătorit Dragobetele, duminică, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Profesori universitari, medici, poeți, scriitori, întreprinzători, cântăreți de folclor din Timiș, Caraș Severin și Mehedinți, alături de Asociația Seniorilor, au marcat marea sărbătoare  românească Dragobetele – zeul tinereții, al veseliei, dar și al iubirii – duminică 24 februarie, după amiaza, la Timișoara.

Invitații au recitat poezii, au spus bancuri, au cântat melodii populare și au spus povești de dragoste sau de umor. În schimb ei au primit de la eurodeputatul Maria Grapini, organizatoarea manifestării, minunate cărți scrise de autori celebri.

Prof. univ. dr. Viorica Bălteanu a vorbit celor prezenți despre semnificația Dragobetelui.

”Dragobetele este o sărbătoare laică pe care noi zicem că o avem de la daci, dar asta trebuie dovedit, fiindcă nu e atestată decât de mai puțin de 200 de ani. Dacă era foarte veche scria despre ea Dimitrie Cantemir. Este o sărbătoare frumoasă și e normal să ne bucurăm că există iubire. Numai așa există speranță și viitor. Eu văd în Dragobete un zburător diurn. Zburătorul este unul dintre cele patru mituri fundamentale ale culturii noastre. Zburător cu negre plete, cum zicea Eminescu. Există și sărbătoare religioasă de două ori pe an. Sfântul Valentin sărbătorit de catolici în 14 februarie este și sfânt ortodox și a trăit cu multe secole înainte. E sărbătorit și de ortodocși, dar în 30 iulie. El îi îndemna pe tineri să se căsătorească”, a spus prof. univ . dr. Viorica Bălteanu.

Conform vechii zicale, “Azi e Dragobetele, se sărută fetele”. În fiecare an pe 24 februarie românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele. În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei dar și al iubirii. Ziua în care românii sărbătoresc Dragobetele coincide cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Totuși, această sărbătoare este puternic înrădăcinată în cultură română. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

La evenimentul de duminică au participat bănățenii care preferă să iubească românește.

”Am fost gazda pentru a sărbători românește Dragobetele. Încerc să înțeleg oamenii și să fiu alături de ei prin toate acțiunile pe care le fac. Trebuie să ai un feedback de la oameni să știi dacă mergi pe o cale bună sau nu. Atunci când ai decis să intri în politici publice nu mai îți poți decide numai soarta ta. Poziția ta are impact și asupra oamenilor. De aceea în politicile publice trebuie să intre persoane cu experiență profesională și de caracter și cu credință în Dumnezeu. Mulțumesc tuturor participanților și echipei umaniste care s-a ocupat de organizarea frumoasei sărbători românești Dragobetele 2019”, a fost mesajul Mariei Grapini.

 

Comentarii

comentarii