Acasă Editorial Banato-metrul lui Pirtea

Banato-metrul lui Pirtea

DISTRIBUIȚI

S-a scris deja mult despre Gala Excelenței Bănățene, ce a avut loc recent, la Timișoara. Se cunosc deja numele persoanelor premiate, în diferite domenii de activitate, de către cele patru mari universități bănățene, împreună cu lojile masonice din Banat. Nu reiterez ideile deja promovate. În discursul său, rectorul UVT, profesorul Marilen Pirtea a folosit, metaforic, o expresie de înlocuire a unei unități de măsură potrivită pentru aprecierea competenței (competențelor) din domenii ce țin de cercetare, spiritualitate, cultură, pricepere delicată, cu: ”Banato – Metrul” (prin extrapolare cu metrul – etalon). Jocul de cuvinte conține proiecția mentală a unui aliaj de competențe, hărnicie, inteligență, inspirație, generozitate, deschidere, emulație, respect pentru valori, echilibru, cumpătare, eleganță. Nu știu însă câtă lume a înțeles cu adevărat figura de stil, dar și trimiterea la criteriile de evaluare pe care, de nouă ani, organizatorii galei le aplică pentru a marca, anual, recunoașterea unor personalități locale, pentru implicare și devotament. Asta nu ar însemna, desigur, că nu există multe alte persoane merituoase în comunitate, dar poate mai puțin vizibile, poate mai discrete sau poate chiar la o distanță anume față de orice tentativă similară de premiere, din partea altor organizații. Există atât de multe persoane valoroase, pe lângă care trecem, adesea, și nu bănuim ce comoară umană crește în spatele aparențelor. În spatele detaliilor vizibile. Gala Excelenței Bănățene este una din formele de recunoaștere publică a unor expresivii vizibile din activitatea celor originari din Banat sau din zone foarte apropiate. Trebuie să existe. Chiar dacă au fost critici consemnate la adresa modului de organizare sau selecție a candidaților, există o independență ideatică a grupurilor, a instituțiilor și organizațiilor de a face astfel de evenimente. Există o libertatea de alegere a criteriilor de promovare, a celor de ducere la bun sfârșit a competiției.

Totuși, îmi rezerv dreptul la observație și la exprimare, deopotrivă. De ce este Banatul o ”Diaspora românească a românilor din România? Aici s-au născut și au venit minți luminate, de-a dreptul excelente” a mai spus Marilen Pirtea în discursul său. Diaspora este un spațiu din afara teritoriului unei țări în care se regăsesc cetățenii țării din care s-a plecat, aceia cu idealuri comune, cu valori și motivații similare. Este destul de greu să definești o ”diaspora românească a românilor din România”, dar până la urmă, flexibilitatea limbii române și gradul de permisivitate al ideilor în interiorul limbii noastre o face atât de frumoasă.

Banato-Metrul, ca unitate de măsură metaforică, este funcțional dintotdeauna. Spațiul Banatului este oaza de echilibru în care s-au regăsit culturi și religii diferite, fără scandaluri, fără incidente, fără violențe. Este un spațiu iubit de Dumnezeu. Multiculturalitatea și interculturalitatea, dar și frumusețea grupurilor interetnice sunt cele care fac din Banat un spațiu iubit și atractiv pentru toate grupurile din ”România, spre diaspora românească”. Banato-Metrul a măsurat bine, mereu. El a făcut posibilă aprecierea justă a tuturor celor care s-au găsit și reconfigurat aici, ca personalități diferite. Banato-Metrul a măsurat mereu decența, echilibrul, bunul simț și…pudoarea. Da, e nevoie de pudoare pentru a renunța la orgolii, vanități, stupidități, pentru a recunoaște: ”Mi-am găsit fruncea!”

Comentarii

comentarii