Acasă Eveniment Banatul Montan riscă să devină un munte de gunoaie

Banatul Montan riscă să devină un munte de gunoaie

DISTRIBUIȚI

Chiar dacă copiii învață la școală să selecteze gunoiul, nu există niciun loc unde gunoiul menajer să se colecteze selectiv
În toate țările civilizate, gunoiul menajer se colectează selectiv, adică sunt locuri speciale de colectare pentru plastic, hârtie, sticlă și aluminiu. Mai puțin în România, care deși este stat membru al Uniunii Europene, încă se mai chinuie să-şi rezolve problema colectării deşeurilor. Cele mai multe gropi de gunoi din România au fost închise odată cu aderarea la spaţiul european, iar cele care încă mai sunt funcţionale trebuie închise şi ecologizate din vara aceasta. În Caraş-Severin au fost deja închise haldinele de gunoi de la Reşiţa, Oraviţa, Moldova Nouă şi Caransebeş, iar din iulie 2011 se vor închide şi cele din Oţelu Roşu, Anina şi Bocşa, aşa că tot judeţul Caraş-Severin va mai rămâne doar cu groapa ecologică de la Băile Herculane, care nu are nici pe departe capacitatea necesară să colecteze deşeurile din tot judeţul. Aşa că până să ajungă să colecteze selectiv, sau cel puţin dual, adică gunoi reciclabil şi gunoi menajer, bănăţenii trebuie mai întâi să rezolve problema aruncării gunoiului. Cei mai năuciţi sunt copiii, care la şcoală sunt învăţaţi să colecteze selectiv, dar acasă nu pot pune în aplicare ceea ce asimilează la şcoală, pentru că nu au unde. Cel puţin nu deceniul acesta…
101 gropi închise până în 2017
România trebuie să închidă, până la 16 iulie 2011, un număr de 12 depozite de gunoi neconforme, dar 7 dintre acestea aveau termenul-limită 16 iulie 2010, a declarat, marţi (1 februarie 2011), într-o conferinţă de presă, Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM). „S-a răspuns Comisiei Europene, care a adresat o întrebare României. Erau nişte neclarităţi în modul în care le-am explicat noi ce se întâmplă… Ei au considerat că sunt 49 de depozite municipale neconforme încă în funcţiune. În fapt, în prima scrisoare pe care o trimisese Ministerul (Mediului şi Pădurilor, n.r.) se explica că mai sunt nouă neconforme în funcţiune, iar celelalte 40 erau în stadiul de sistare a activităţii… Ne-am lămurit cu Comisia Europeană”, a afirmat Ionescu. Acesta a adăugat că restanţele pe care le are România în domeniul depozitelor de gunoi neconforme sunt „liniştitoare”, dând exemplul negativ al Italiei, care în prezent plăteşte penalităţi pentru nerespectarea termenelor impuse de către Comisia Europeană. La 1 decembrie 2010 mai erau nouă depozite neconforme. Între timp s-au închis două din judeţul Alba, deci mai sunt şapte care ar fi trebuit închise la 16 iulie 2010. La 16 iulie 2011 vin altele la rând. Deci, avem o restanţă de şapte depozite neconforme neînchise, ceea ce este liniştitor. Italia, de exemplu, are 262 de restanţe la ora asta. Şi e ţară membru-fondator al Uniunii Europene! Potrivit datelor GNM şi unui Raport al Comisiei Europene, România are termen până în anul 2017 să închidă 101 gropi de gunoi neconforme, dintre care cinci până la 16 iulie 2011, ţara noastră fiind printre ţările care au progresat cel mai puţin la capitolul reciclare, alături de alte 10 state. Astfel, până la data de 16 iulie 2011, trebuie să fie sistată activitatea a cinci gropi de gunoi, dintre care trei amplasate în judeţul Caraş-Severin (Bocşa, Oţelu Roşu şi Anina).

 

Comentarii

comentarii