Acas─â Actualitate Banatul nu are spitale de nivel european

Banatul nu are spitale de nivel european

388
DISTRIBUIȚI

Ministrul S─ân─ât─â┼úii, Ioan Bazac, a declarat vineri, c─â este nemul┼úumit de starea spitalelor din Rom├ónia, apreciind c─â doar trei dintre acestea corespund standardelor europene – Spitalul de Urgen┼ú─â Floreasca, Institutul Oncologic de la Cluj ┼či Institutul Inimii din Tg. Mure┼č.
„Am mai spus-o, a┼č prefera s─â avem ├«n Rom├ónia 150 de spitale bune, ├«n care condi┼úiile s─â fie de nivel european, dec├ót 431 de spitale a┼ča cum avem ├«n acest moment, ├«ntr-o profund─â stare de subfinan┼úare. Avem trei spitale care sunt de nivel european: Spitalul de Urgen┼ú─â Floreasca, Institutul Oncologic de la Cluj ┼či Institutul Inimii de la T├órgu Mure┼č”, a declarat ministrul.
Bazac a ad─âugat c─â ministerul se g├ónde┼čte la realizarea unor institute de urgen┼ú─â regionale, care s─â cuprind─â mai multe spitale de urgen┼ú─â. „Una dintre priorit─â┼úile mele este ca ├«n 2010 s─â ├«nceap─â construc┼úia a cel pu┼úin opt spitale regionale”, a spus Bazac.
La fel ca ┼či fostul ministru, Eugen Nicol─âescu, care promitea 11 spitale ├«n Mure┼č, Bazac a subliniat importan┼úa construirii unui spital regional ├«n Tg Mure┼č ┼či a promis ajutor pentru Institutul de Boli Cardiovasculare ┼či Transplant, dar a afirmat c─â dore┼čte ┼či s─â extind─â modelul.  „├Ämi doresc ca exemplul de la T├órgu Mure┼č s─â poat─â fi replicat ┼či multiplicat la Bucure┼čti ┼či ├«nc─â ├«n cel pu┼úin dou─â centre universitare – Timi┼čoara ┼či Ia┼či. Acesta este motivul pentru care am promis un sprijin financiar”, a spus ministrul. „├Än perioada urm─âtoare Casa de Asigur─âri va suplimenta, evident, cu sprijinul Ministerului de Finan┼úe, ┼či acesta este un lucru pe care l-am reglementat ├«n zilele trecute, va suplimenta aloc─ârile ├«n marile centre universitare, astfel ├«nc├ót to┼úi pacien┼úii care vin ├«n marile spitale, ┼či T├órgu Mure┼č este un exemplu, s─â poat─â s─â beneficieze de asisten┼ú─â medical─â”, a ar─âtat Bazac.
Ministrul a mai spus c─â ├«n Rom├ónia num─ârul de paturi raportat la num─ârul de locuitori (6 paturi la mia de locuitori) este mult prea mare, standardul fiind de 4 paturi. „De la 1 ianuarie 2011 suntem obliga┼úi s─â introducem spitalele din Rom├ónia ├«n procesul de acreditare, nu va fi simplu ┼či va dura mult, dar este unica solu┼úie s─â ne putem permite s─â trat─âm pacien┼úi din alte ┼ú─âri aici ┼či aceste tratamente s─â fie recunoscute ┼či ulterior decontabile”, a spus Ioan Bazac.

Comentarii

comentarii