Acasă Actualitate Bani pentru haldina de gunoi a judeţului Caraş-Severin

Bani pentru haldina de gunoi a judeţului Caraş-Severin

367
DISTRIBUIȚI

In Caraş-Severin, administraţia judeţeană continuă demersurile pentru implementarea amplului proiect de realizare a sistemului integrat de management al deseurilor.
Proiectul "Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin" este cuprins în lista proiectelor majore prioritare din Programul Operaţional Sectorial-Mediu. Documentaţia tehnică necesară obţinerii finanţării s-a realizat în cadrul Asistenţei Tehnice acordate prin programul ISPA. Proiectul reprezintă o prioritate pentru Caraş-Severin, iar implementarea sa va intra într-o nouă etapă, din a doua jumătate a acestui an, spune preşedintele Consiliului Judeţean, care a oferit şi amănunte privind demersurile întreprinse până acum. S-au realizat deja staţiile de transfer deşeuri de la Oraviţa, Băile Herculane şi din zona turistică Semenic. Zilele trecute a fost obţinut la Ministerul Mediului acceptul de continuare a acestui program, cu o finanţare europeană considerabilă: 51 de milioane de euro, sumă care include TVA. Din aceşti bani, aproximativ 40 de milioane fi diecţionate către lucrări şi dotări efective.

Depozite neconforme închise

Investiţiile care vor fi finanţate din Programul Operaţional Sectorial Mediu în cadrul proiectului "Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin" sunt în număr de trei. Este vorba în primul rând de baza centrală de gestionare a deşeurilor din Lupac, care va include depozitul judeţean de deşeuri, instalaţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile şi instalaţia de sortare. Se vor mai realiza staţiile de transfer de la Oţelu Roşu, Bozovici şi Pojejena, şi se vor închide atât cele 8 depozite urbane, cât şi cele rurale neconforme din cele 69 de comune ale judeţului. Practic, închiderea celor din urmă s-a făcut deja, urmând să fie decontată în proiect. În programul de implementare a sistemului sunt prevăzute 12 contracte de achiziţie publică.

Proiectul va urma ciclul de aprobare prin Comisia Europeană, termenul estimat pentru semnarea contractului de finanţare fiind luna aprilie a acestui an. De notat că în data de 27 ianuarie a avut loc la Bucureşti o misiune de evaluare a proiectului de către reprezentanţii Uniunii Europene. Cu acest prilej, evaluatorii au recomandat demararea în avans a achiziţiilor publice prevăzute în cadrul proiectului. De îndată ce valorile finale ale contractelor vor fi aprobate de Ministerul Mediului, Consiliul Judeţean Caraş-Severin va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunţurile de intentie pentru demararea achiziţiei publice.
 

Comentarii

comentarii