Acasă Administraţie Barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român Timiș – aproape de finalizare

Barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român Timiș – aproape de finalizare

1466
DISTRIBUIȚI

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) atenționează că prin proiectul de reabilitare a barajului stăvilar de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, județul Timiș, au fost finalizate lucrările de apărare de mal pe sectorul aval de baraj și lucrările de reprofilare a albiei canalului Bega amonte de incinta uscată a barajului.

Sorina Neaga, purtător de cuvânt, a explicat că apărarea de mal are scopul de a proteja malul împotriva eroziunii apei. În cadrul proiectului, aceasta s-a realizat cu dale din beton armat până la nivelul intermediar (adică zona cuprinsă între nivelul minim și maxim de exploatare din aval). De la nivelul intermediar, protecția s-a realizat cu zidărie de piatră pentru păstrarea caracterului istoric al lucrării.

În perioada cuprinsă între devierea apelor prin ecluză și momentul actual, bieful amonte de incinta uscată a barajului stăvilar a lucrat ca un decantor. Prin lucrările de reprofilare a albiei canalului Bega în sectorul amonte până la deviația către ecluză, albia a fost curățată de depunerile aduse de apă în perioada menționată.

Actualmente sunt în desfășurare lucrările de degajare a materialului provenit din aceste depuneri, care a fost depozitat pentru zvântare pe insulă, pentru a fi dus apoi în deponeul ecologic construit la Uivar.

Lucrările de punere în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei și face parte din proiectul transfrontalier România-Serbia ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega”. 

Comentarii

comentarii