Acasă Actualitate Barca cu hidrogen a Politehnicii Timișoara, lansată pe apă. “Principalul avantaj constă...

Barca cu hidrogen a Politehnicii Timișoara, lansată pe apă. “Principalul avantaj constă în faptul că este o sursă de energie curată” – foto

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Universității Politehnica a lansat pe Bega o barcă pneumatică ce are un motor electric acționat de hidrogen. Inițiativa face parte dintr-un  proiect mai amplu în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice. Colectivul condus de prof. Corneliu Crăciunescu, de la UPT a realizat inițial o bicicletă și mașinuța cu hidrogen, printr-o finanțare din fonduri norvegiene. Barca propulsată de un motor pe hidrogen este un proiect finanțat din bugetul propriu al Politehnicii.

„Am dorit să extindem paleta aplicațiilor hidrogenului testate la Universitatea Politehnica, pe care dorim să le oferim societății în care trăim, pentru informare. E un moment potrivit ca, printre atâtea discuții politice, să apară și discuții despre soluții tehnice. Este o barcă ce folosește hidrogenul ca combustibil. Soluția nu este foarte diferită de cea pe care am aplicat-o la realizarea bicicletei sau a mașinuței. După câteva teste preliminare, am ajuns la lansarea oficială pe apă a acestei bărci. Simplul fapt că suntem capabili să demonstrăm utilizarea acestei soluții pe barcă face parte din popularizarea utilizării hidrogenului”, a declarat profesorul universitar Corneliu Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România.

Concret, la o barcă pneumatică a fost adăugat un motor electric, iar sursa de energie electrică este asigurată prin intermediul unei pile de combustie care folosește hidrogenul, transformându-l în energie electrică. Hidrogenul este stocat în recipiente speciale, care permit stocarea la presiuni reduse.

„Principalul avantaj constă în faptul că este o sursă de energie curată. Dacă obții hidrogenul folosind resurse regenerabile, cum ar fi, de exemplu, energia solară prin electroliză sau extragerea din pungile formate în interiorul pământului, atunci rezultatul utilizării hidrogenului în această soluție este pur și simplu apă”, a mai declarat Corneliu Crăciunescu.

În 2020, Comisia Europeană a propus o strategie a hidrogenului pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic, care urmărește accelerarea producției de hidrogen curat și asigurarea rolului său în fundamentarea unui sistem energetic neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Comentarii

comentarii