Acasă Cultura Baroque||Urban 2019 – două evenimente speciale, vineri și sâmbătă, la Muzeul de...

Baroque||Urban 2019 – două evenimente speciale, vineri și sâmbătă, la Muzeul de Artă Timișoara

364
DISTRIBUIȚI

În cadrul celei de-a IV-a ediții, a Baroque || Urban,META Spațiu și Muzeul de Artă Timișoara organizează două evenimente speciale, vineri, 4 octombrie, de la ora 19.00, dar și sâmbătă, de la ora 12.00.

În prim plan va fi cunoscutul performer Sergiu Matis, în cadrul WORK IN PROCESS.

Performance-ul Nocturne for Broken Vocal Cords face parte din „Noise Nocturnes”.

„Noise Nocturnes” este o serie de spectacole și scrieri semnate de artistul Sergiu Matis centrate pe revizitarea dezidealizată a genului literar romantic și fascinația sa pentru bezna nopții, mimetizând natura și cochetând cu folclorul.

Secvențe puternice de sunete acustice și mecanice, abundența de texte reciclate, strigate ori rostite în grabă, constituie partitura amplă a noct1urnei.

Instrumentele coregrafice aplicate atât mișcărilor cât și vocii artistului construiesc o traiectorie coerentă, „supraîncărcând” mișcările și sunetele elucubrate și fragmentate, printr-o susținere coerentă a haosului.

Intensitatea strigătelor transformă vocea artistului într-o melodie plină de durere, lipsită de speranță.

Sergiu Matis s-a născut în Cluj-Napoca, România. A studiat dansul la Liceul de Coregrafie din Cluj, iar apoi la Akademie des Tanzes Mannheim, sub îndrumarea lui Tanzstiftung Brigit Klein.

Matis și-a început cariera profesională la Tanztheater Nürnberg. Din 2008 locuiește la Berlin, unde a lucrat cu artiști printre care Collete Sadler-Stammer Productions, Yossi Berg, Oded Garf, Daniel Kok și Jee-Ae Lim. Din 2009, dansează în numeroase producții de Sasha Waltz & Guest. În 2014 și-a încheiat masterul în Solo / Dance / Authorship (SODA) la HZT Berlin.

Pe lângă corp, Matis își folosește vocea ca pe un instrument pentru dans. El coregrafiază sensul și ideile folosind limbajul ca unealtă performativă. Coregrafiile lui Sergiu Matis au fost prezentate atât la Berlin, cât și în teatrele internaționale.

Sâmbăta aceasta, începând cu ora 12:00, artistul va susține, tot la Muzeul de Artă din Timișoara, un workshop-ul performativ „The Visible Thinking Body”.

În cadrul acestui atelier, situat la intersecția artelor spectacolului cu sunetul, participanții vor avea ocazia de a deveni, alături de Matis, un instrument de navigare în apele propriilor emoții, într-un cadru participativ și, de asemenea, performativ.

„The Visible Thinking Body (VTB)” este o practică performativă care gândește corpul în mișcare cu ajutorul unor „instrumente de navigație”.

 Concentrându-ne atenția, observând mișcările inerente inițiale, procesul începe cu detectarea punctului generator al mișcării. Ce ne pune în mișcare și ce ne mișcă în prezent, cum ne poziționăm și pentru ce suntem dispuși să luăm poziție?

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și a Muzeului de Arta Timișoara – Palatul Baroc.

Comentarii

comentarii