Surse din SRI apropiate administrației prezidențiale au relatat că Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni luând cu el nu mai puțin de 50 de dosare secrete ale DNA, scrie ziuanews.ro. Fostul șef al țării nu i-a predat niciodată lui Klaus Iohannis acele documente, iar acest lucru i-a pus în alertă pe cei din conducerea SRI. Dosarele i-au fost predate lui Băsescu de către generalul Florian Coldea în luna octombrie.
In luna octombrie 2014, generalul FLORIAN COLDEA, directorul interimar al SRI, i-a prezentat fostului presedinte TRAIAN BASESCU situatia a 50 de dosare de inalta CORUPTIE POLITICA aflate in pregatire cu DNA, pentru primul semestru al anului 2015, scrie cotidianul.ro. Surse din SRI apropiate ADMINISTRATIEI PREZIDENTIALE au relatat ca situatia celor 50 de dosare nu a fost transferata la predarea–primirea mandatului catre KLAUS IOHANNIS. Ce s-a intamplat cu acestea? A plecat TRAIAN BASESCU cu o ARHIVA SECRETA? De ce trebuia Basescu sa cunoasca, inainte cu doua luni de incheierea mandatului, situatia dosarelor respective?
De o saptamana, prin unele departamente sensibile ale SRI (Protectia Interna – general Gheorghe Puiu; Grupul de Evidenta a Activitatii cu Ofiterii Acoperiti – general Marius Stoica; Directia Juridica – general Dumitru Dumbrava; Directia Securitatii Economice – general Elena Iftode) se toaca si se ard non stop documente si se radiaza fisiere, care dovedesc implicarile politice si depasirile de atributii savarsite de George Maior si Florian Coldea la ordinele lui TRAIAN BASESCU, precum urmele unor actiuni partizane de favorizare asumate “pe cont propriu”. In cazuri de demisie/demitere intempestiva a directorilor serviciilor, ori la aparitia unor evenimente speciale (scurgeri de informatii care pericliteaza securitatea nationala, penetrari ale spionajului strain in Serviciu, abuzuri ori ilegalitati, acuzatii de natura celor aduse generalului Florian Coldea, in asemenea departamente tebuiau dispuse masuri imediate de conservare intacta a documentelor, a fisierelor si blocarea persoanelor vizate de anchete la accesul catre acestea. Or, incriminatul de ELENA UDREA, de documente parlamentare, de declaratii politice sau de indiscutabile informatii de presa a ramas pe loc pentru a putea face curat.
O structura, asa-numita “Directie Speciala” cu care generalul FLORIAN COLDEA se ocupa personal de chestiuni delicate, in afara cadrului legal al competentelor SRI, fiind disipata pe la alte departamente, deoarece nu era prevazuta in organigrama Serviciului Roman de Informatii. Controlul intern al SRI efectuat de structura de afaceri interne sub coordonarea consilierului prezidential pentru Securitate nationala ar trebui de urgenta sa treaca laaudierea si confruntarea, la nevoie, a ofiterilor implicati in aceste operatiuni, a martorilor si a numitilor Dorin si Alin Cocos, cu denuntatoarea ELENA UDREA pe de o parte si cu generalul Florian Coldea, cel omniprezent in rapoarte, declaratii politice, denunturi si declaratii de martor. Dar intrebarea cea mai importanta generata de scaandalul declansat de ELENA UDREA este urmatoarea: mai este oportuna mentinerea generalului FLORIAN COLDEA la conducerea interimara a Serviciului? Fireasca era o suspendare temporara din atributii, asa cum i-a fost solicitata de catre Comisia parlamentara de control care a anchetat in anul 2007 scandalurile vizand intimidarea a trei judecatori ai Curtii Constitutionale si monitorizarea prin structura de ofiteri acoperiti a unor parlamentari ai Partidului National Liberal, devenit ostil presedintelui TRAIAN BASESCU. Concluziile anchetei parlamentare din anul 2007 au desfiintat constatarile verificarilor interne ale Serviciului, prin care s-au escamotat toate intrebarile la obiect ale comisiei parlamentare si nu au urmarit decat inducerea in eroare a comisiei si musamalizarea scandalurilor. Deputatul GABRIEL OPREA, membru al comisiei din partea PSD, a catalizat interesul SRI de a ascunde adevarul, respectiv abaterile grave de la lege comise personal de catre primul adjunct FLORIAN COLDEA. Concluziile comisiei au fost aduse la cunostinta opiniei publice nu prin Parlament, ci “pe surse” prin intermediul presei, respectiv publicarea in extenso a acestora in Jurnalul National, deoarece era vorba de semne clare de politie politica.