Acasă Administraţie Bastionul Theresia a fost înfrumusețat cu 1,6 milioane de lei și a...

Bastionul Theresia a fost înfrumusețat cu 1,6 milioane de lei și a devenit mai atrăgător pentru turiști – foto

DISTRIBUIȚI

Bastionul Theresia, secțiunea ce se află în patrimoniul și administrarea Consiliului Județean Timiș, a beneficiat de reparații și lucrări de întreținere considerabile în valoare de peste 1,6 milioane lei. Lucrarea este deja finalizată și recepționată.

Astfel, a fost curățat și reparat pavajul de piatră naturală. De asemenea, s-au reabilitat platformele pietonale din lemn și au fost curățate și reparate zidurile. În plus, s-a lucrat și la tencuielile și zugrăvelile exterioare. Trebuie spus că obiectivul istoric nu a mai avut parte de astfel de lucrări din 2010.

„Bastionul este acum mai atrăgător pentru turiști. Ne prezentăm în 2023 cu un obiectiv demn de o Capitală Europeană a Culturii, un spațiu îngrijit și pus la punct, așa cum ne place să vedem în marile orașe europene. Nu vom permite să mai ajungem în aceeași situație. Punem astfel accent pe mentenanță, pentru că este mult mai eficient și ieftin să întreții, decât să repari”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Revitalizarea Bastionului este una dintre priorităţile Consiliului Judeţean Timiş care recent a creat un regulament de organizare şi funcţionare, pentru îmbinarea eficientă a activităţii culturale cu serviciile HORECA, spaţiile fiind închiriate diferiţilor furnizori prin licitaţie publică.

Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timişoarei. A fost construit între anii 1730-1735, fiind iniţial denumit Ravelinul Depozitului de Proviant. Denumirea s-a schimbat în Maria Theresia în anii 1744-1745, aducându-se astfel un omagiu reginei.

În prezent, Bastionul este folosit şi ca pasaj rutier, iar în interior funcţionează Muzeul Naţional al Banatului, dar şi mai multe spaţii culturale, galerii de artă, cafenele. În curtea acestuia adeseori sunt organizate diferite evenimente, concerte sau reconstituiri istorice.

Comentarii

comentarii