Acasă Actualitate Bătrâna, satul din munţii Poiana Ruscă, unde iarna ţine șase luni

Bătrâna, satul din munţii Poiana Ruscă, unde iarna ţine șase luni

1121
DISTRIBUIȚI

Iarna la munte nu defineşte doar un peisaj de poveste. Sunt locuri în care, după prima ninsoare, începe lupta pentru supravieţuire.

Un astfel de loc este comuna Bătrâna din Ţinutul Pădurenilor, munţii Poiana Ruscă. Aici oamenii se pregătesc să înfrunte zăpada şi gerul, îşi taie din timp lemnele şi îşi umplu cămările cu conserve. În curând va veni iarna grea, care pe meleagurile lor durează aproape jumătate de an.

După o toamnă blândă şi colorată, peste casele răsfirate între munţi coboară ceaţa. Miroase a frig şi a fum de lemne în comuna Bătrâna, un nume predestinat unde bunicii îşi duc traiul la fel ca în urmă cu sute de ani. Acum, e vremea pregătirilor pentru iarnă. Petruţa Nica nu are ajutoare, dar nu se plânge. E obişnuită cu viaţa aspră de la peste 1000 de metri altitudine.

În satele din munţi, iarna ţine până în luna aprilie – şi tot până atunci trebuie să ţină şi proviziile din cămară.

În orice casă ai intra la început de noiembrie, te întâmpină aromele dulci ale conservelor tradiţionale.

Atât de dur e traiul pe aceste meleaguri aproape pustii, încât puţini sunt tinerii care au ales să rămână aici. Iar când au vrut să schimbe ceva, s-au lovit de birocraţie.

Comuna Bătrâna este cea mai mică din Romania, cu 120 de locuitori, iar unul dintre cele patru sate ale sale a ramas gol.

O şosea care să lege comuna dintre munţi de civilizaţie ar atrage în zonă turişti şi le-ar face localnicilor vieţile mai uşoare. Până atunci, mai e însă cale lungă și încă o iarnă grea de trecut.

Sursa: observator.tv

Comentarii

comentarii