Acasă Actualitate Nişte specialişti de la Bucureşti au lăsat Coltermul fără gaz

Nişte specialişti de la Bucureşti au lăsat Coltermul fără gaz

DISTRIBUIȚI

„Specialiştii au hotărât că Timişoara poate funcţiona cu un volum de gaz de 15.000 de metri cubi. Nişte specialişti de la Bucureşti au lucrat la acest plan de măsuri şi ei au greşit. Încercăm să le arătăm că Colterm nu poate funcţiona cu un volum de 15.000 de metri cubi”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală

 

În  ultimele zile căldura şi presiunea gazului au fost în atenţia tuturor.  Toţi au fost cu ochii pe aceste două coordonate pentru că ele nu au fost în Timişoara aşa cum ar trebui. Presiunea gazului a fost una scăzută marţi şi mulţi timişoreni au avut probleme cu centralele de apartament. Acestea au fost pe avarie sau au încetat să mai funcţioneze pentru câteva ore. La Instituţia Prefectului Timiş s-a convocat joi Grupul Tehnic al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pe domeniul gazului şi pe modul în care trebuie gestionată situaţia acordării căldurii către cetăţeni.

A propus modificarea cotei

„Eu zic că a fost o întâlnire benefică pentru că, împreună, am constatat unde este, de fapt, problema. Şi problema este la o abordare a celor care au întocmit planul de măsuri pentru situaţii de urgenţă din 2009-2010 şi care au stabilit că Colterm poate funcţiona la cota de avarie de 15.000 metri cubi de gaz pe oră şi nu 18.000 de metri cubi . Şi acesta a fost şi motivul pentru care Dispeceratul naţional de gaz şi Transgaz au luat această decizie.  Evident că după ce am fost sesizat asupra situaţiei de cei de la Colterm şi Primăria Timişoara am informat Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Economiei, iar problema a fost remediată în cursul zilei de ieri (nr. miercuri). Şi am propus Guvernului să modifice în planul de măsuri pentru situaţii de urgenţă acea cotă necesară pentru ca societatea Colterm să poată funcţiona la cotă de avarie”, a spus prefectul de Timiş Mircea Băcală.

Studiu de fezabilitate pentru un alt tip de combustibil

Prefectul spune că cei de la Colterm nu pot utiliza păcură dar pot utiliza cărbune. În schimb, din ce spune prefectul, s-a identificat un combustibil alternativ, care e mult mai bun şi nu provoacă probleme de mediu. De altfel Colterm ia în considerare schimbarea variantei actuale cu combustibil alternativ. Mai precis este vorba de combustibil lichid uşor. Un combustibil mult mai prietenos pentru mediu. A fost realizat un studiu de soluţie, urmând ca în scurt timp să aibă loc un studiu de fezabilitate. Acest studiu va stabili costurile pe care le implică schimbarea aceasta de combustibil.

„Toţi cei prezenţi m-au asigurat că nu vor mai fi probleme în ceea ce priveşte căldura sau presiunea la gaz”

Volumul gazului transmis spre Timişoara – 15.000 metri cubi – nu este însă îndestulător. Şi prefectul recunoaşte acest lucru şi faptul că Colterm nu poate funcţiona cu un asemenea volum de gaz de 15.000 de metri cubi. „Specialiştii au hotărât că Timişoara poate funcţiona cu un volum de gaz de 15.000 de metri cubi. Nişte specialişti de la Bucureşti au lucrat la acest plan de măsuri şi ei au greşit. Încercăm să le arătăm că Colterm nu poate funcţiona cu un volum de 15.000 de metri cubi”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală. După şedinţă, prefectul a tras concluzia: „Toţi cei prezenţi m-au asigurat că nu vor mai fi probleme în ceea ce priveşte căldura sau presiunea la gaz”, a spus prefectul.
 

Comentarii

comentarii