Acasă Cultura Biblioteca Judeţeană Timiş – premiată la prima ediţie a Galei Industriei de...

Biblioteca Judeţeană Timiş – premiată la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România

DISTRIBUIȚI

Biblioteca Judeţeană Timiş – „Cea mai bună bibliotecă”

Industria de carte din România şi-a premiat cele mai bune produse din anul 2011, în cadrul Galei „Bun de Tipar”, prima de acest fel din ţară. Peste 70 de instituţii şi aproximativ 500 de titluri au fost înscrise. Printre finaliştii galei s-au aflat şi scriitorul Şerban Foarţă, Editura Brumar şi Biblioteca Judeţeană Timiş, reprezentanţi ai industriei de carte din Timişoara.

 

În urma jurizării, premiul pentru „Cea mai bună bibliotecă” a fost împărţit între Biblioteca Judeţeană Timiş şi Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.

Titlul de cea mai bună carte a anului a fost acordat volumului „Acasă, pe Câmpia Armaghedonului”, de Marta Petreu (Polirom). Aceeaşi distincţie, la categoria „non-ficţiune”, a fost primită de Lucian Boia, pentru „Capcanele istoriei (Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950)”. Volumul „Despre fumuseţea uitată a vieţii”, de Andrei Pleşu, a primit titlul de bestseller, cu aproximativ 45.000 de unităţi vândute, iar Dan Puric a fost declarat cel mai popular autor. Premiul pentru cea mai bună librărie a fost împărţit între Compania de Librării Bucureşti şi Cărtureşti, dar o menţiune specială a primit şi librăria „Constantin Noica” din Sibiu. Titlul de cea mai bună tipografie a fost acordat companiei „Monitorul Oficial”. La categoria „carte netipărită – e-book” au câştigat „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor”, de Lewis Carrol (Cartier), proiectul de eBook al Elefant.ro şi proiectul de eBook al LiterNet.ro, în timp ce la categoria „audiobook” a câştigat titlul „Plugarul şi moartea”, de Johannes von Tepl, în traducerea lui Marin Tarangul şi lectura lui Andrei Pleşu (Humanitas Multimedia), căruia i s-a adăugat colecţia „Lecturi pe întuneric” (Casa Radio), care a primit menţiune. „Cea mai frumoasă carte” a fost declarat volumul „Găsiţi şi pierduţi/Found and lost”, de Nicu Ilfoveanu, în timp ce la categoria „ilustraţie de carte” a fost declarat câştigător volumul „Grafica fără computer. Vol. 2: Litere. Desen, relief, volum”, concepţie Carla Duschka, Ciprian Isac (Atelierul de Grafică). Cea mai bună traducere a fost, anul acesta, „Cartea Roşie”, de C. G. Jung – traducere de Viorica Nişcov (Trei). Cea mai bună cartea pentru copii a fost declarată „Vise despre case. Carte de poveşti pentru copii şi părinţi”, de Eliza Yorkina (Igloo). Premiul pentru cea mai bună colecţie de carte a fost acordat seriei „Prima dată”, realizată de editura Art. La secţiunea „new entry”, câştigătorii au fost editurile Casa de pariuri literare şi Mac Mac şi librăria Bastilia.

Organizată de Federaţia Editorilor din România şi Headsome Communication, gala îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a „atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii sau a literaturii de calitate”.

 

Comentarii

comentarii