Acasă Cultura Bienala Art Encounters 2019 aduce la Timișoara 60 de artiști de pe...

Bienala Art Encounters 2019 aduce la Timișoara 60 de artiști de pe întreg globul

965
DISTRIBUIȚI

Fundația Art Encounters a organizat miercuri, 12 iunie, o primă prezentare a listei participanților – artiști și colaboratori – invitați la Bienala Art Encounters 2019, abordarea curatorială și formatul bienalei de anul acesta.

”Bienala va fi deschisă în 20 septembrie și expozițiile vor di deschise până în 27 octombrie. De fapt, Bienala 2019 a început din luna ianuarie și înseamnă mult mai mult decât expozițiile de artă ce vor fi prezentate. Ne bucurăm că în acest an avem o echipă curatorială formată din Maria Lind din Suedia, care locuiește acum la Berlin și Anca Rujoiu, din Timișoara, care s-a întors dintr-o experiență culturală interesantă din Singapore”, a spus Ovidiu Șandor, miercuri 12 iunie 2019.

Cea de-a treia ediție a bienalei continuă misiunea pe termen lung a Fundației Art Encounters de a implica publicul larg în dezbateri asupra societății de azi și de a crea o platformă dinamică pentru schimbul cultural între scena artistică din România și cea internațională. La Bienala Art Encounters 2019 sunt invitați 60 de artiști de pe întreg globul, dintre care 20 produc lucrări noi, special concepute în relație cu orașul Timișoara.

Abordarea curatoarelor, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi. Numele Bienalei – Art Encounters – reprezintă o sursă de inspirație pentru dialog și reflecție.

Fiecare lucrare de artă va fi produsul unor întâlniri și va miza pe stimularea dezbaterilor care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la contactele ei cu societatea. De-a lungul acestei ediții a Bienalei Art Encounters, preocupări și idei diverse, care vor fi vizibile în lucrările și activitățile artistice, își vor pune amprenta asupra acestei părți a proiectului.

„Asemenea vântului care străbate romanele Hertei Müller, ale căror acțiuni sunt plasate în Timișoara și în jurul ei, vântul acestei bienale va genera diferite intensități și atmosfere în oraș, propagându-se peste granițe și depășind barierele lingvistice, lucru bine cunoscut în regiunea Banatului. De asemenea, un alt vânt va aduce în prim plan meșteșugul și manualitatea iar altul va face vizibile inițiativele editoriale independente, colecțiile personale și alte forme de auto-organizare”, a spus Anca Rujoiu.

Formatul bienalei de anul acesta este diferit față de edițiile anterioare, devenind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție.

Bienala a început în luna ianuarie și va continua pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care se deschid pe 20 septembrie 2019, lunar au loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei. Lucrările de anul acesta vor forma un traseu ramificat în diferite zone ale orașului, ieșind din locurile convenționale centrale și inserându-se în diferite spații expoziționale sau publice, unele utilizate pentru prima dată în acest scop.

Artiștii care au venit la fața locului în cercetare au regăsit la Timișoara subiecte și situații pe care le-au integrat în demersul lor artistic, iar „geografia” bienalei Art Encounters s-a extins, incluzând artiști din Amsterdam, Barcelona, Belgrad, Berlin, București, Guangzhou, Ho Și Min, Ljubljana, Londra, Manila, Montreal, Phnom Penh, Oslo, Singapore, Stockholm, Timișoara, Tromsø etc.

Componentele programului din acest an sunt:

Dialogurile bienalei – Biennial Talks, realizate în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Arhitectură și Urbanism, cu ocazia vizitelor la Timișoara a artiștilor invitați și a altor colaboratori. Atelierele cu artiști – Artists Workshops, care oferă participanților o introducere în domeniul producției, cercetării și experimentării artistice.

Serile Ambasada – Ambasada Gatherings, gândite cu scopul de a crea premisele pentru un schimb cu actori culturali din Timișoara în vederea cercetării multidisciplinare în care sunt angrenați artiștii invitați.

Programul de voluntariat – Volunteer Program, util pentru studenți și tineri absolvenți interesați să cunoască și să însoțească parcursul realizării unei lucrări;

Proiecțiile de film – Film Screenings, realizate în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara și CEAU Cinema!; Lecturi colective/ Collective Readings, susținute de invitați din diferite zone culturale;

Platforma de publicații independente – Publishing Platform, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, platformă situată în continuitatea cartografierii scenei culturale independente începută la ediția bienalei din 2017 și axată de data aceasta pe inițiativele editoriale independente.

Două extensii importante ale bienalei au loc în cadrul unor colaborări cu Muzeul Textilelor din Băița și cu Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, care vor găzdui două intervenții artistice special concepute pentru aceste instituții.

Programul de mediere culturală pregătit de Asociația Culturală Contrasens – Ways of Knowing – Itinerarii de Recunoaștere – implică o relație strânsă cu copiii, adolescenții, tinerii și adulții, cărora le propune o abordare personalizată, integratoare și non-ierarhică.

De asemenea, pentru prima dată în România, va avea loc o Școală curatorială de toamnă – Autumn School of Curating, pe perioada unei săptămâni, organizată de Art Encounters și Centrul Cultural Clujean, desfășurată în ambele orașe, având-o lector coordonator pe curatoarea Joanna Warsza.

Publicația bienalei din acest an va dezvolta într-o formă consistentă și ambițioasă temele abordate de artiști în expoziții și ideile curatoriale care au inspirat bienala și va continua dialogul cu orașul Timișoara. Aceasta va fi lansată în cadrul platformei de publicații independente, la finalul lunii octombrie.

Participanții invitați în cadrul programului expozițional sunt: Lawrence Abu Hamdan, Dan Acostioaiei, Halil Altındere, Anca Benera & Arnold Estefan, Michael Beutler, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Filipa César & Louis Henderson, Kray Chen, Collection Collective, Céline Condorelli, Alexandra Croitoru, Chto delat, Forensic Architecture, Aslan Gaisumov, Ane Graff, Alma Heikkilä, Sandi Hilal & Alessandro Petti, Ane Hjort Guttu, Dora García, Ho Tzu Nyen, Gunilla Klingberg, Gülsün Karamustafa, Behzad Khosravi Noori, Vilmos Koter, Matts Leiderstam, Anne Low, Virginia Lupu, Taus Makhacheva, Liliana Mercioiu Popa, Metahaven, Ana Maria Millán, Malgorzata Mirga-Tas, Naeem Mohaiemen, Monotremu, Tanja Muravskaja, Ciprian Mureșan, Joar Nango, Pınar Öğrenci, Ahmet Ögüt, The Otolith Group, Trevor Paglen, Gary-Ross Pastrana, Lia Perjovschi, Peles Empire, Thao Nguyen Phan, Zac Langdon-Pole, Agnieszka Polska, Ghenadie Popescu, Vandy Rattana, Bella Rune, STEALTH.unlimited, Apolonija Šušteršič, Zhou Tao, Iulia Toma, Tur de Arhitectură, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Anton Vidokle, Haegue Yang, Mădălina Zaharia, Želimir Žilnik.

Participanții în cadrul programului de lecturi colective și a platformei dedicate publicațiilor independente sunt:

colectivul Balamuc, Ana Bilbao, colectivul Cutra, Două Bufnițe, Adriana Gheorghe, Delia Grigore, Tatiana Fiodorova, Nicoleta Moise, Radu Pavel Gheo, Leah Whitman Salkin, Editura Idea, Punch Bookstore, Institutul Prezentului, Cele mai frumoase cărți din România, Galeria Posibilă, precum și proiecte editoriale din Serbia.

Maria Lind este curatoare, teoreticiană și profesoară; aceasta trăiește la Stockholm și la Berlin. A fost director la Tensta konsthall, Stockholm (2011-2018), director al programului de studii curatoriale de la Colegiul Universitar Bard (2008-2010) și al Iaspis în Stockholm (2005-2007). Din 2002 până în 2004 a fost directorul instituției Kunstverein München. În 2016 a fost directorul artistic al celei de-a 11-a ediții a Bienalei Gwangju (Coreea de Sud). Maria Lind este, de asemenea, deținătoarea Premiului Walter Hopps pentru realizări curatoriale.

Anca Rujoiu este curatoare și editoare și trăiește în Singapore și Timișoara. În calitate de curator de expoziții și mai târziu editor-șef (2013-2018), a făcut parte din echipa fondatoare a Centrului de Artă Contemporană din Singapore al Universității Tehnice Nanyang (NTU CCA). Anca Rujoiu a fost co-curator al proiectului Collective Fictions, selectat în cadrul programului Nouvelles Vagues (2013) dedicat tinerilor curatori, la Palais de Tokyo, Paris.

Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și cu mediul socio-cultural al orașului Timișoara.

Misiunea bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei.

Comentarii

comentarii