Acasă Economic Bilanţul pozitiv pentru Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara în anul 2009

Bilanţul pozitiv pentru Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara în anul 2009

DISTRIBUIȚI

Anul 2009 a adus o creştere însemnată atât a numărului de pasageri cât şi a curselor care operează pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara.
În perioada ianuarie – noiembrie 2009 au fost înregistraţi 926.720 de pasageri. Comparativ cu cele 11 luni ale anului 2008, în perioada similară a acestui an, s-a înregistrat o creştere de 12,2% în ceea ce priveşte numărul pasagerilor care au trecut prin cel mai mare aeroport regional din ţară. Vârful de trafic a fost în luna august când, prin cea mai importantă poartă aeriană din vestul României, au trecut 111.751 pasageri, cu aproape 23% mai mulţi călători decât în august 2008.
În ceea ce priveşte traficul de aeronave, în cele 11 luni ale anului 2009, au aterizat şi decolat 11.442 avioane. Aceasta a adus o creştere a mişcărilor de aeronave cu 3,15%. Traficul de aeronave a crescut constant începând cu luna iunie, cea mai mare creştere înregistrându-se în luna septembrie, când numărul aeronavelor care au operat pe aeroportul timişorean a fost de 2.345.
În cursul acestui an, au apărut 7 destinaţii de operare noi – Perugia, Cernăuţi, Valencia, Paris, Bergamo, Treviso, Barcelona – iar pe perioada verii au fost introduse mai multe curse charter spre diferite destinaţii de vacanţă.
Veniturile totale înregistrate de Aeroportul Timişoara în primele 11 luni ale anului trecut au crescut cu 30 de procente faţă de perioada similară a anului 2008, înregistrându-se de asemenea o creştere a cifrei de afaceri de 24% faţă de perioada ianuarie-noiembrie 2008.
Din surse proprii ale Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara, în anul 2009 au fost demarate o serie de lucrări: sistemul electronic de supraveghere perimetrală ce va fi finalizat în martie 2010, sistemul de electroalimentare a perimetrului de securitate, cu termen de finalizare februarie 2010, s-a amenajat punctul de acces la platformă şi a fost implementat un sistem electronic de gestionare a bagajelor, conectat la o reţea internaţională, fiind de altfel singurul aeroport din România care deţine acest soft de management al bagajelor. De asemenea a avut loc o frezare a stratului asfaltic pe o suprafaţă de 157.500 mp, s-au efectuat reparaţii cu mixtură asfaltică, la dalele de beton şi recolmatarea integrală a rosturilor de dilataţie şi contracţie ale pistei, astfel încât să poată fi asigurate condiţii optime de operare pe timp de iarnă.
Din banii alocaţi de la bugetul de stat s-a amenajat calea de rulare aeronave şi s-a extins platforma de staţionare aeronave pe direcţia est, valoarea lucrărilor depăşind 19.300 mii lei, lucrările fiind finalizate în luna iunie şi s-a început construirea terminalului sosiri interne non Schengen, al cărui termen de finalizare este iunie 2010.
În perioada 17-18 noiembrie 2009 aeroportul a fost evaluat de către o comisie formată din 11 comisari europeni în vederea certificării aeroportului cu drept de a opera curse non-schenghen, o dată cu aderarea României la acest spaţiu, primele evaluări creând premizele îndeplinirii standardelor specifice. Aeroportul Timişoara „Traian Vuia” SA îşi va continua planul de modernizare şi dezvoltare, consolidând permanent statutul de aeroport sigur şi modern, capabil să deservească traficul aerian de pasageri şi mărfuri în condiţii de deplină siguranţă şi la un nivel înalt al calităţii serviciilor prestate.

Comentarii

comentarii