Acasă Actualitate Băile Herculane, staţiunea ce renaşte din propria cenuşă

Băile Herculane, staţiunea ce renaşte din propria cenuşă

DISTRIBUIȚI
După eşecul privatizării staţiunii de pe Cerna, doar intervenţia statului mai poate redresa turismul de aici
 
Pentru staţiune, acţiunea de privatizare din anul 2000 a fost un lamentabil eşec, majoritatea bazelor de cazare şi tratament ajungând pe mâna Argirom, companie care a stors de bani SC Hercules SA fără a face investiţiile negociate prin contractul de privatizare.

 An de an hotelurile arătau tot mai rău, izvoarele de apă termală sunt pe punctul de a se colmata, de pe clădiri cad acoperişul şi tencuieli, iar unele chiar sunt demne de bulina roşie. Cum Argirom este proprietatea fostului senator Iosif Armaş, atunci când acesta a intrat în declin financiar, a luat bani cu împrumut şi a gajat cu diverse clădiri sau hoteluri din Băile Herculane. Ca un blestem pentru staţiune, cei care l-au împrumutat pe Armaş au preluat hotelurile şi bazele gajate, dar nici ei nu au investit în reintroducerea acestora în circuitul turistic, aşteptând să dea doar o lovitură imobiliară cu ele, chiar dacă aceste monumente istorice să dărâmă cu fiecare zi ce trece. Un grup de tineri studenţi care au dat o fugă în staţiune spun că sunt complet uluiţi de dezastrul în care au ajuns simbolurile staţiunii, clădirile monument din centrul istoric al Băilor Herculane. 
 
S-a investit
 
Aceştia spun că ideea exproprierii lor de către stat este bună numai în măsura în care statul va face ceva cu ele, nu le va lăsa să continue distrugerea şi paragina. Turişti şi localnici laolaltă spun că ceva trebuie făcut, că sunt şi hoteluri în care s-a investit, cum este Hotelul Ferdinand, sau Hotelul Roman, mai nou, unde s-au investit sume uriaşe de bani, reuşind să se realizeze condiţii civilizate, fie la o stea sau la trei stele. La Hotelul Ferdinand se renovează şi acum, etajul al doilea fiind în lucru. Camerele sunt frumoase şi aranjate, cu mochetă sau parchet melaminat, cu bază de tratament modernă, masaj, piscină cu apă termală, hidromasaj, duşuri subacvatice. Primăria recunoaşte că procesul de privatizare a fost un eşec care a dăunat mult staţiunii, dar spune că sunt exemple şi de investitori care au venit şi au demonstrat că pot reintroduce în circuitul turistic proprietăţile care le au, aşa că speră foarte mult în reuşita iniţiativei ministerului de expropiere a proprietarilor care, practic, îşi bat joc de clădiri monument istoric.
 

Comentarii

comentarii