Acasă Actualitate Biserica Roşie din Arad a fost… „privatizată”

Biserica Roşie din Arad a fost… „privatizată”

DISTRIBUIȚI

Scandal la Biserica Roşie din centrul Aradului. Episcopia reformată lutherană îl acuză pe fostul preot că şi-a însuşit biserica monument, dar şi aşa zisa casă-parohială, o clădire cu mai multe etaje, închiriată în mare parte unor societăţi comerciale, dar şi birouri de avocaţi. Mai mult, prim-consilierul eparhial Feher Attila spune că nici botezurile sau nunţile oficiate la Biserica Roşie nu mai sunt legale, deoarece preotul a fost caterisit, iar noul preot nu poate intra în biserică, deoarece aceasta a fost trecută în folosinţă gratuită unei asociaţii. Tothpal Bela a fost preotul paroh al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, parohia Arad până în vara anului trecut. El s-a remarcat, printre altele, prin slujbe oficiate în biserică, anual, pentru Cavalerii Vinului.

După ce a fost sancţionat disciplinar şi un alt preot a fost trimis la Arad, Episcopia reformată de la Cluj a constatat că, de fapt, nu mai are nici biserică, nici proprietăţi. Feher Attila a povestit că totul a început în urmă cu aproape doi ani, când secretariatul general pentru culte a cerut Episcopiei să-şi exprime poziţia în legătură cu înfiinţarea unei asociaţii. Atunci s-a constatat că Tothpal Bela a dorit să transfere Parohia din Arad unei asociaţii religioase autonome. Preotul a fost sancţionat pentru mai multe abateri, ca, în final, să fie caterisit. Însă el, împreună cu câţiva enoriaşi cu care este în alte afaceri extrem de profitabile, a dobândit gratuit folosinţa bisericii.  Totul s-a petrecut exact în timp ce procedura disciplinară internă era pornită împotriva lui Tothpal Bela, fiind pronunţată în primă instanţă hotărârea de destituire şi dislocare a fostului preot. El şi-a trecut în mod gratuit uzufructul, adică dreptul de folosinţă pentru 29 de ani pentru Biserica Roşie, care este o clădire monument din centrul Aradului, veche de peste 100 de ani, dar şi asupra Palatului Luther, situat chiar peste drum de Tribunalul Arad. Avocatul Mihai Paşca a explicat întregul mecanism. În ziua de 18.11.2008, Biserica Evanghelică Lutherană Arad, reprezentată prin preotul Tothpal Bela, epitropul Nemeth Iosif şi curatorul Horvath Ştefan transmitea folosinţa întregii clădiri de pe str. Blajului, nr. 2, Asociaţiei Biserica Evanghelică Lutherană Autonomă, pentru 29 de ani.

Conform actelor, asociaţia va plăti pentru 15 apartamente şi mai multe spaţii comerciale, 18 cabinete de avocaţi, inclusiv un club şi un bar, o chirie lunară de 2.000 lei, timp de 25 de ani.  În aceste acte se prevede şi faptul că destinaţia spaţiului va fi de subînchiriere ca spaţii comerciale şi de birouri.  Dar, încă din 2006 spaţiile comerciale erau subînchiriate de către SC Confirma SRL, unde asociaţi sunt soţia preotului, dar şi alte două  firme, iar administrator, socrul fostului preot. Într-o revistă a bisericii, pe anul 2007, este publicat şi bilanţul Parohiei, unde din închirieri s-ar fi obţinut echivalentul a 5.000 de euro. „Dacă Parohia ar fi închiriat spaţiile la valoarea de piaţă, această sumă ar fi fost chiria pe jumătate de lună”, susţine avocatul Mihai Paşca. El a arătat că Tothpal Bela a fost un adevărat om de afaceri pentru familia şi apropiaţii săi, care se regăsesc atât în asociaţie, cât şi în mai multe firme, inclusiv SC Lutheran Leasing SA, unde administrator este Tothpal Bela, iar acţionarii principali sunt fostul preot, cu 63,84%, şi soţia sa, cu 19,47%, iar capitalul social subscris şi vărsat este de 200.000 de euro. Avocatul arădean a arătat că fostul preot a gândit foarte bine întregul mecanism de a-şi face rost de bani. Asociaţia Biserica Evanghelică Lutherană Autonomă închiriază, prin contractul nr. 9/18.11.2008, nouă spaţii comerciale în suprafaţă de 793 metri pătraţi societăţii comerciale SC Lutheranium SRL, reprezentată în calitate de administrator de Tothpal Renata, soţia preotului, cu 1.000 lei pe lună, apoi subînchiriază la sute de euro pe lună pentru fiecare spaţiu. Inclusiv apartamentul se serviciu, de 150 de metri pătraţi, Tothpal Bela l-a închiriat soţiei sale, pentru o perioadă de 20 de ani, o lună şi 13 zile, cu o chirie fixă de 50 de lei/ lună. „Tothpal Bela refuză să recunoască orice sancţiune împotriva sa. Enoriaşii au fost duşi în eroare că Episcopia ar vrea să ia toate bunurile Parohiei. Episcopia nu vrea să ia nici un bun şi nici nu poate, poate doar să apere bunurile parohiei din Arad”, a declarat prim-consilierul eparhial Feher Attila. Biserica Roşie este încuiată şi acolo sunt oficiate slujbe doar când doreşte fostul preot. În acest timp, Episcopia de la Cluj a delegat un nou preot, pe Jacob Istvan, căruia îi va închiria un apartament, deoarece, deşi Parohia deţine un adevărat Palat, noul preot nu poate beneficia de niciun spaţiu de locuit. Episcopia a făcut public faptul că Tothpal Bela, nemaifiind preot, toate slujbele pe care le oficiază nu sunt legale. Împotriva fostului preot, pe rolul instanţelor de judecată arădene se află mai multe procese şi două plângeri penale.

Comentarii

comentarii