Acasă Actualitate Biserica romano-catolică de la Ersig a fost dărâmată. “O persoană a cumpărat...

Biserica romano-catolică de la Ersig a fost dărâmată. “O persoană a cumpărat terenul și a demolat biserica”

DISTRIBUIȚI

Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu la Ersig, în județul Caraș-Severin. Biserica romano-catolică, aflată în planurile lor de salvare, a fost dărâmată.

“Terenul pe care se află biserica a fost achiziționat de către o persoană fizică, ale cărui planuri nu coincideau cu păstrarea bisericii. Asta, cuplată cu sentimentul de frică că turnul bisericii se va prăbuși (sentiment care era prezent de mai mulți ani în sat) a dus la decizia demolării sale”, a explicat Mihai Moldovan, de la Ambulanța pentru Monumente Timiș.

“De obicei în perioada asta venim cu vești bune, prin care anunțăm fericitele monumente care urmează a fi salvate prin intervenții de punere în siguranță. Însă, astăzi trebuie să venim cu o veste tristă, prin care anunțăm pierderea unui alt edificiu cu valoare istorică: biserica catolică din Ersig. O construcție de la mijlocul secolului al XIX-lea, reprezentativă pentru o comunitate întreagă, dar care a căzut victimă intereselor unui investitor privat”, au transmis cei de la Ambulanța pentru Monumente, pe pagina lor de Facebook.

“Edificiul a fost demolat în acest zile, întocmai cum se întâmpla în perioada comunistă, atunci când sute de lăcașe de cult au fost rase de pe suprafața pământului. O persoană a cumpărat terenul și a demolat biserica. Am aflat pe teren că în anul 1931 biserica a fost vizitată de episcopul Augustin Pacha. În anul 1933 au loc lucrări de reparare a bisericii ce atunci ajunsese într-o stare destul de precară însă, comunitatea maghiară destul de numeroasă, a contribuit cu mici sume de bani”, a scris Flavius Sebastian, inițiatorul paginii de Facebook „Banatul de altădată”.

Din păcate cazul bisericii din Ersig nu este unul singular, iar multe monumente abandonate ajung să fie demolate din frică, nepăsare sau necunoaștere, deși aproape întotdeauna există soluții de consolidare și valorificare.

Amintim de biserica din Ofsenița care în urmă cu cinci ani era într-o stare mult mai gravă iar astăzi este un centru cultural activ.

“Pentru Ersig este prea târziu, însă dacă cunoașteți alte cazuri similare, vă rugăm să ne anunțați, să căutăm împreună soluții de a le salva”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Comentarii

comentarii