Acasă Special Blaga s-a îmbătat cu apă rece. Iar Gorghiu s-a contaminat

Blaga s-a îmbătat cu apă rece. Iar Gorghiu s-a contaminat

DISTRIBUIȚI

Aritmetica electorală nu se potrivește cu realitatea politică. Ea reprezintă doar un indiciu. În schimb, realitatea rezultă din alt calcul. Calculul majorităților. Din această perspectivă, dacă cumva nu a încercat să ne tragă pe sfoară, domnul Vasile Blaga s-a îmbătat cu apă rece. Și, din păcate, a contaminat-o și pe Alina Gorghiu. Ca să nu mai vorbim de analiștii politici care, din prea multă dragoste oarbă față de PNL, în loc să fie realiști, se comportă că niște vazduhiști.
În primul și în primul rând, trebuie relevat un adevăr pe care nimeni nu îl poate contesta. Și anume că rezultatele PSD sunt superioare rezultatelor PNL. Din această perspectivă, există un câștigător al acestor alegeri, care este PSD, și un învins, care este PNL. Odată stabilită această realitate, urmează să vedem care este măsura victoriei PSD și care măsura insuccesului PNL. La acest capitol, apar neconcordanțele.
Vasile Blaga și alții susțin, în mod fals, că, în ciuda faptului că învingător este PSD, PNL a obținut un scor istoric. Adică cel mai bun scor din istorie. Este fals. În 2004 și în 2008, împreună și separat, cele două partide care se regăsesc astăzi în PNL au obținut un rezultat total mai bun. Dar asta este cel mai puțin important.
Cel mai important este altceva. Și anume nu simplul rezultat aritmetic, adică numărul absolut sau procentul obținut la anumite capitole, ci maniera în care asemenea rezultate vor putea sta la baza realizării unor majorități în primării și consilii județene. Pentru că, finalmente, învingător este doar cine va fi capabil să conducă aceste consilii după încheierea alianțelor. Cum stăm deci?
Există o tendință evidentă, constatată de toți analiștii politici de-a lungul anilor, ca învingătorul să tindă să ia tot. Adică să-și adjudece, în realitate, nu mai puțin, ci mai mult decât a obținut numeric la capătul procesului electoral. Cum se întâmplă asta?
Prin alianțe politice. Încheie alianțe politice mai soilde și mai numeroase partidul care are cel mai bun scor. Cel mai bun scor îl are PSD. Încheie mai multe și mai solide majorități partidul care a știut să relaționeze mai bine cu alte formațiuni. Din această perspectivă, din nou, cel mai bine plasat este PSD.
Ceea ce înseamnă că PSD va dispune nu numai de primari, ci și de majorități în toate sectoarele Capitalei, care fac cât șase județe, plus Primăria Generală a Capitalei, care face cât un al doilea Guvern. Apoi, în restul țării, se va vedea că, în cele mai multe localități , de la distanță cele mai multe, PSD va reuși să formeze majorități. Deci, va domina politic, de la mare distanță, cele mai multe dintre localitățile țării.
În acest fel, scorul final, care se măsoară în puterea reală de a guverna în plan local, va ridica ștacheta PSD mult mai sus decât o ridică aritmetica. Abia atunci, respectiv peste câteva zile, vom putea trage linie și vom ști care este dimensiunea succesului în cazul PSD și cât de dezastruos este rezultatul PNL, care ar fi putut să câștige aceste alegeri, dar le-a pierdut. După care ar trebui totuși ca, în cel mai curat spirit liberal, să aibă loc un Congres al partidului care să măture conducerile provizorii și să aducă la putere, la vârful partidului, oameni legitimați prin rezultate și prin vot. În speranța că PNL se va face bine, eu asta aștept.

Comentarii

comentarii