Acas─â Politica Blocajul pas cu pas

Blocajul pas cu pas

1922
DISTRIBUIȚI

Sunt extrem de curios cum vor ar─âta p├ón─â la urm─â noile reguli impuse de Guvern. ╚śi cred c─â ╚Öi dvs. sunte╚Ťi la fel de curio╚Öi. Dar ├«nc─â ╚Öi mai curios sunt c├ónd m─â g├óndesc cum anume va impune Guvernul reguli, indiferent care vor fi acestea. Pentru c─â, aproape orice va face, va ├«nc─âlca articolul 115 din Constitu╚Ťie. Iar Curtea Constitu╚Ťional─â ├«i va da peste degete lui Ludovic Orban. Peste m├óna care, v─â mai aminti╚Ťi, a f─âcut febr─â muscular─â semn├ónd demiteri ╚Öi numiri.

Mai nou, observ un lucru la fel de periculos ca ╚Öi coronavirusul. Ca ╚Öi criza economic─â. Cei afla╚Ťi temporar la putere demonizeaz─â dou─â institu╚Ťii esen╚Ťiale ale unui stat supus domniei legii. Institu╚Ťia Avocatului Poporului ╚Öi a Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale. Cele dou─â institu╚Ťii sunt, vezi Doamne, vinovate pentru o eventual─â explozie a pandemiei. Nicidecum Guvernul, care a gestionat cum a gestionat re├«ntoarcerea rom├ónilor ├«n ╚Ťar─â. Sau plecarea unora ├«n adev─ârate convoaie auto, aeriene ╚Öi feroviare ale sclaviei. Dup─â ce, r├ónd pe r├ónd, au ├«ncercat s─â pun─â la st├ólpul infamiei partidele politice, fire╚Öte, altele dec├ót PNL, apoi Parlamentul, apoi Justi╚Ťia, pe care au siluit-o ├«n fel ╚Öi chip, ca s─â nu mai vorbesc de pres─â, pe care au umilit-o. Iat─â c─â, acum, aceea╚Öi echip─â de zgomote atac─â ├«n cor cele dou─â institu╚Ťii de care am amitit mai sus. A c─âror singur─â vin─â, dac─â asta este o vin─â, e c─â au constatat c─â, ├«n tentativa de a administra pandemia, pre╚Öedintele ╚Öi Guvernul au luat m─âsuri care ├«ncalc─â Legea Fundamental─â a statului.

Ce se va ├«nt├ómpla totu╚Öi dup─â data de 15 mai? Ce op╚Ťiuni are Guvernul? Prima op╚Ťiune ÔÇô ╚Öi cea mai realist─â ÔÇô e s─â se consulte, c├ót mai are timp, cu liderii partidelor din opozi╚Ťie. S─â g─âseasc─â ├«mpreun─â un numitor comun. S─â discute cu juri╚Ötii din PNL ÔÇô ceea ce nu a f─âcut p├ón─â acum ÔÇô ╚Öi cu juri╚Ötii altor partide, pentru ca, ├«n viitor cel pu╚Ťin, s─â nu mai fie ├«nc─âlcat─â Constitu╚Ťia. Nu stric─â ├«n acest sens nici o consultare cu Avocatul Poporului. ╚śi de ce afirm acest lucru? Pentru c─â ╚Ötiu c─â Ludovic Orban se preg─âte╚Öte, cu acordul sau chiar la ├«ndemnul lui Klaus Iohannis, s─â fac─â o nou─â prostie de mari propor╚Ťii. O ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â prin care s─â stabileasc─â noile reguli. Numai c─â, inevitabil, noile reguli vor sem─âna cu vechile reguli. ├Än sensul c─â vor restric╚Ťiona drepturi ╚Öi libert─â╚Ťi ale cet─â╚Ťenilor. ╚śi drepturi ╚Öi libert─â╚Ťi ale societ─â╚Ťilor comerciale. Ori a╚Öa ceva nu se poate face dec├ót dac─â sunt ├«ndeplinite dou─â condi╚Ťii. Dac─â se creeaz─â un climat de ├«ncredere ├«ntre Guvern ╚Öi cet─â╚Ťeni. Ceea ce ├«ntr-un stat democratic multipartit ├«nseamn─â un consens cu celelalte forma╚Ťiuni parlamentare. Iar a doua condi╚Ťie este ca noile reglement─âri s─â fie date nu prin ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â, pentru c─â a╚Öa ceva interzice Constitu╚Ťie ├«n articolul 115 ╚Öi din nou va atrage o sesizare a Avocatului Poporului ╚Öi o decizie sanc╚Ťionatorie a CCR, ci o lege elaborat─â ╚Öi adoptat─â ├«n Parlament. ├Än regim de urgen╚Ť─â. Iar pentru a atinge acest obiectiv, din nou trebuie realizat un consens. F─âr─â consens, orice politic─â guvernamental─â se ├«mpotmole╚Öte. Iar Guvernul Orban se preg─âte╚Öte din nou s─â intre ├«ntr-o fund─âtur─â. ├Äi rog pe cititori s─â observe c─â acest Executiv se autoblocheaz─â. Pas cu pas.

Comentarii

comentarii