Acasă Actualitate Boboteaza 2022, Timișoara. ÎPSS Ioan: ”Un belșug de har se revărsă sfințind...

Boboteaza 2022, Timișoara. ÎPSS Ioan: ”Un belșug de har se revărsă sfințind pămăntul și apele!”

DISTRIBUIȚI

Botezul Domnului sau Boboteaza, prăznuită, joi 6 ianuarie la Catedrala Mitropolitană Timișoara, alături de ziua de pomenire a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului 2022.

În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era serbată în aceeaşi zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Această îndoită sărbătoare era numită „Epifania” – Praznicul Arătării Domnului în lume.

Înaltpreasfinţitul părinte Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie şi Slujba Aghiasmei celei Mari. După Sfinţirea Mare a Apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele catedralei.

Crăciunul şi Boboteaza au fost serbate împreună până în secolul al IV-lea când s-a făcut un schimb între Răsărit şi Apus, Răsăritul a îmbogăţit Apusul cu Sărbătoarea Botezului Domnului numită Epifanie sau Teofanie pentru că Sfânta Treime S-a arătat la Botez şi prin arătarea Domnului, prin descoperirea lui Dumnezeu se cuprindea şi Întruparea, Naşterea – explică BOR.

Ambele sărbători se bucură de o bogată tradiţie populară, de inspiraţie religioasă, la majoritatea popoarelor creştine, aceasta fiind o dovadă în plus a vechimii praznicelor.

„Astăzi mântuitorul Iisus Hristos este arătat în chip deosebit lumii de pustnicul de pe malul Iordanului, Sfântul Prororc Ioan Botezătorul, cât și de Tatăl și de Duhul Sfânt. De acum, nimeni să nu se îndoiască, întrucât Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu care a venit în lume, S-a întrupat din Fecioara Maria și S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire.

Astăzi vedem cerurile deschise, și, pentru o clipă un belșug de har se revărsă peste tot, sfințind pămământul și apele. Apa sfințită pe care astăzi o primesc credincioșii spre binecuvântare și sfințire, conține o picătură din Iordanul harului lui Dumnezeu și de aceea, îi îndemn pe toți să guste din ea cu multă evlavie și să fie conștienți că duc în casele lor o picătură din harul iubirii lui Dumnezeu”, este mesajul ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

Comentarii

comentarii