Acasă Actualitate Boboteaza – drumul spre veșnicie sau a doua naștere. ÎPS Ioan: “Ne...

Boboteaza – drumul spre veșnicie sau a doua naștere. ÎPS Ioan: “Ne botezăm să înviem…!”

DISTRIBUIȚI

La o temperatură de 10 grade afară, slujba de Bobotează susținută de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Ioan, a adunat mii de oameni, vineri, 6 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană Timișoara, din Piața Victoriei. Așadar gerul Bobotezei a rămas o amintire, în folclorul urban.

Peste 5.000 de litri de agheazmă au avut la dispoziție credincioșii, în acest an. Ce înseamnă Boboteaza? ÎPS Ioan a explicat că aceasta deschide ușa veșniciei, de aceea creștinul trebuie să se boteze prin apă si spirit. Ne botezăm să înviem, să nu rămânem pradă morții. Boboteaza este a doua naștere. Duhul Sfant sfințește apa prin harul divin. Sfințește apa aceasta cu Duhul sfânt. În Iordan botezându-te Tu Doamne….!

ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara.

Botezul Domnului” sau Boboteaza, prăznuită în fiecare an la 6 ianuarie, alături de ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului. În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era serbată în aceeaşi zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Această îndoită sărbătoare era numită „Epifania” – Praznicul Arătării Domnului.

Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie şi Slujba Aghiasmei celei Mari.  După Sfinţirea Mare a Apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş. La final preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma cea Mare, administraţia catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de peste 5000 de litri de apă.

Boboteaza este cea care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, care durează 12 zile și începe în Ajunul Crăciunului.

“Astăzi Mântuitorul Iisus Hristos este arătat în chip deosebit lumii de pustnicul de pe malul Iordanului, Sfântul Prororc Ioan Botezătorul, cât și de Tatăl și de Duhul Sfânt. De acum, nimeni să nu se îndoiască, întrucât Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu care a venit în lume, S-a întrupat din Fecioara Maria și S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire. Astăzi vedem cerurile deschise, și, pentru o clipă,, un belșug de har se revărsă peste tot, sfințind pămământul și apele. Apa sfințită pe care astăzi o primesc credincioșii spre binecuvântare și sfințire, conține o picătură din Iordanul harului lui Dumnezeu și de aceea, îi îndemn pe toți să guste din ea cu multă evlavie și să fie conștienți că duc în casele lor o picătură din harul iubirii lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului.

Comentarii

comentarii