Acasă Actualitate Boboteaza, în pace și armonie, cu respectarea regulilor anti-COVID, la Catedrala Mitropolitană...

Boboteaza, în pace și armonie, cu respectarea regulilor anti-COVID, la Catedrala Mitropolitană Timișoara

586
DISTRIBUIȚI

În armonie și liniște, cu respectarea regulilor anti-COVID, sutele de credincioși au asistat la Sfânta Liturghie şi Slujba Aghesmei celei Mari, susținute de ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, alături de un sobor de preoți, miercuri 6 ianuarie 2021, de sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara.

După Sfinţirea Mare a Apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi.

În  cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, ÎPSS Ioan a vorbit despre tainele duhovniceşti ale acestui mare praznic, ce deschide începutul propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos. În acest sens, mitropolitul Banatului a subliniat semnificaţia afundării Mântuitorului Hristos în apele Iordanului, ca simbol al curăţirii păcatelor întregii firi omeneşti, El Însuşi fiind fără de păcat, act de smerenie profundă a Fiului lui Dumnezeu, la care participă întreaga Sfântă Treime.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre puterea sfinţitoare a Aghiasmei celei Mari, ca apă purtătoare de Har, pe care credincioşii o consumă timp de opt zile după praznicul Botezului Domnului şi o întrebuinţează în familiile şi gospodăriile lor potrivit rânduielilor bisericeşti.

În cuvântul său ÎPSS Ioan, a spus: „Astăzi, este marele praznic al botezul domnului Isus Hristos. Nu mâna aceasta a mea sfințește apa, ci Duhul Sfânt. Fiți alături de noi prin duh de rugăciune, să îl chemăm pe Dumnezeu să fie alături de noi și să ne ierte. Apa aceasta este scoasă din pământ de la o adâncime de peste 100 de metri. Luați apă sfințită cu evlavie, să gustați din ea, împreună cu toată familia.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos este arătat în chip deosebit lumii de pustnicul de pe malul Iordanului, Sfântul Prororc Ioan Botezătorul, cât și de Tatăl și de Duhul Sfânt. De acum, nimeni să nu se îndoiască, întrucât Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu care a venit în lume, S-a întrupat din Fecioara Maria și S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire. Astăzi vedem cerurile deschise, și, pentru o clipă,, un belșug de har se revărsă peste tot, sfințind pământul și apele. Apa sfințită pe care astăzi o primesc credincioșii spre binecuvântare și sfințire, conține o picătură din Iordanul harului lui Dumnezeu și de aceea, îi îndemn pe toți să guste din ea cu multă evlavie și să fie conștienți că duc în casele lor o picătură din harul iubirii lui Dumnezeu”.

După slujbă, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma cea Mare, administraţia catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de peste 4.000 de litri de apă: trei într-o parte a catedralei și 3 în cealaltă parte.

Comentarii

comentarii