Acasă Eveniment Boc: deocamdată, norul nu poate periclita sănătatea populaţiei

Boc: deocamdată, norul nu poate periclita sănătatea populaţiei

493
DISTRIBUIȚI

Premierul Boc a anunţat că norul de cenuşă vulcanică va acoperi complet teritoriul României în cursul serii de sâmbătă, însă a adăugat că deocamdată nu există un risc pentru sănătatea populaţiei câtă vreme norul este la o altitudine mare, singurele perturbări fiind asupra traficului aerian.
"Azi la ora 21 norul vulcanic va acoperi întreg teritoriul de altitudine de la 6.000 la 10.000 de metri. Până duminică la ora 21, nu există niciun fel de risc de depuneri la sol sau concentraţii de cenuşă vulcanică în aer. Mâine, după prognozele şi datele la sol vom vedea dacă există un potenţial pericol. Datele noastre ne spun că nu, dar vom confirma mâine cu certitudine acest lucru. Nici ploile anunţate astăzi, care sunt sub 6.000 de metri nu vor produce depuneri de cenuşă vulcanică. (…) În aceste condiţii, nu există niciun risc pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor din perspectiva norului vulcanic", a spus Boc.
El a fost completat de directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie şi Hidrologie, Ion Sandu. "Nu exisă posibilitatea ca până mâine, la ora 21, să traverseze România aer poluat. Dacă ţările din vestul Europei ar fi poluate, circulaţia atmosferică nu ar permite trecerea pe teritoriul României pentru că circulaţia este invers decât cea de la altitudine. Ţările din vestul Europei nu au semnalat concentraţii de cenuşă vulcanică în stratul de aer de până la 2000 de metri", a spus Sandu adăugând că este monitorizată atent situaţia din ţările vest-europene a căror poluare ar putea afecta şi România.
Dorina Lupu, director la Agenţia Naţională de Mediu, a precizat că norul are în componenţă, în proporţie de 58%, dioxid de siliciu. "Nu există cianuri în această cenuşă. Există mulţi oxizi ale metalelor grele ce ar putea fi periculoşi, există unele concentraţii de metale grele, dar nu există concentraţii deosebit de periculoase. Au fost accidente cu concentraţii mult mai periculoase", a spus Lupu. De asemenea, Marie-Jeanne Adler, şefa centrului de situaţii urgenţă de la Ministerul Mediului. a spus că la nivelul de jos al stratului atmosferic, nu au colectate date de natură să îngrijoreze populaţia. "Nicio o concentraţie a unui poluant nu a depăşit cotele admise", a subliniat Adler.
În concluzie, Boc a anunţat că nu se impun măsuri speciale de prevenire a populaţiei. "Autorităţile statului sunt pregătite pentru orice situaţie. Deocamdată, nu avem motive să ne panicăm", a conchis primul-ministru.

Comentarii

comentarii