Acasă Eveniment Boc, ironizat în faţa lui Băcală

Boc, ironizat în faţa lui Băcală

861
DISTRIBUIȚI

Dascălii din Timiş şi-au strigat necazul: „Boculeţ cu părul creţ fură tot din stătuleţ!”
Aproximativ 50 de profesori au protestat, joi, în jurul prânzului, chiar în faţa Prefecturii Timiş. Dascălii, care au fost dotaţi cu fluiere, veste şi şepci, au scandat sloganuri împotriva premierului şi Guvernului Boc: „Cioc – Cioc – Cioc – jos Guvernul Boc”, „Boculeţ cu părul creţ fură tot din stătuleţ!” şi „Solidaritate”. Pichetarea Prefecturii Timiş a fost pusă la cale de Sindicatul „PP Neveanu” din învăţământul preuniversitar timişean. Culmea, colegii lor de la „Spiru Haret”, care le-au întins o mână de ajutor, au fost de cel puţin două ori mai mulţi la protestul de la Prefectură. Mircea Băcală, prefectul de Timiş, i-a întâmpinat pe protestatari şi i-a invitat la o discuţie. A refuzat să vorbească la portavoce, aşa cum i-au cerut sindicaliştii, dar a promis că va transmite nemuţumirile profesorilor bănăţeni la Bucureşti. El a fost obligat să asculte, enumerate la portavoce direct de pe scările Prefecturii, toate nemulţumirile dascălilor, înainte ca acestea să fie puse pe o hârtie oficială.

Solidaritate sindicală

„Guvernul şi premierul îşi bat joc de noi. Prefectul trebuie să transmită la Bucureşti că am ajuns la limita răbdării. Dacă este solidaritate, nimeni nu ne poate învinge. De aia am venit azi, aici”, spune Virgil Popescu, preşedintele filialelei Timiş a Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar. Organizatorul protestului, Radu Bilavu, liderul „PP Neveanu Timiş”, a dat vina pe începerea şcolii şi a programului încărcat pentru numărul mic de dascăli care au ales să pichetze Prefectura Timiş. „Nu suntem mulţi, dar suntem uniţi. Le mulţumim colegilor de la Spiru Haret care au venit să protesteze alături de noi. Suntem profund nemulţumiţi de Legea Educaţiei Naţionale şi de Legea salarizării bugetarilor şi nu ne vom opri la astfel de acţiuni. Artileria grea vine pe 5 octombrie, zi în care toţi bugetaeii din România se vor afla în grevă”, a spus Bilavu.

Între fluiere şi decizii radicale…

Protestul care a adus la un loc puţini oameni, dar a reunit două sindicate din învăţământul judeţean nu a benficiat şi de aportul dascălilor afilialţi la Federaţia Educaţiei Naţionale. Liderul pe Timiş al FEN, Marian Uţă, susţine de mai mult timp că nu mai crede în utilitatea protestelor, marşurilor sau grevelor de avertisment. Marian Uţă este pentru declanşarea unei greve generale, în cel mai scurt timp. Pentru asta va fi însă nevoie ca majoritatea liderilor judeţeni din FEN să fie de acord cu această formă radicală de protest. Dascălii prezenţi joi în faţa Prefecturii Timiş s-au declarat nemulţumiţi de disponibilizările masive din învăţământ, tăierea sporurilor, zilele de concediu fără plată şi blocarea salariilor pe o perioadă nedeterminată. La nivelul conducerilor fiecăruia dintre cele patru sindicate din învăţământul românesc a început, în ultimul timp, să se vorbească tot mai des despre ultima soluţie – o grevă generală pe perioadă nelimitată.

Comentarii

comentarii