”Mulți fermieri și mici producători vând deja prin lanțurile mari. Dacă oamenii nu mai cumpără din supermarketuri, cine are cel mai mult de suferit? Tocmai acei producători locali care și-au găsit un loc pe rafturi.
Majoritatea hipermarketurilor lucrează cu distribuitori și angajați români, plătesc taxe aici și asigură locuri de muncă pentru zeci de mii de oameni. Un boicot brusc afectează nu doar marile lanțuri, ci și mii de angajați care depind de aceste locuri de muncă.
În România, majoritatea hipermarketurilor colaborează cu distribuitori și angajați români, plătesc taxe aici și asigură locuri de muncă pentru zeci de mii de oameni. De exemplu, doar un singur retailer a avut în 2023 o contribuție totală de 2,57 miliarde de euro la economia locală, adică 0,9% din PIB-ul României. Aceeași companie a investit 177 de milioane de euro în România pentru achiziționarea de active imobilizate și a plătit taxe și impozite în valoare de 282 de milioane de euro. (csrmedia.ro)”, spune Cosmin Tabără.
Producătorii români sunt deja în hipermarketuri
”Deși există probleme, precum taxele la raft sau presiunile comerciale asupra producătorilor, produsele românești sunt bine reprezentate în marile magazine. Napolact, Boromir, Pakmaya, Timișoreana, Ursus, Cramele Recaș și multe altele se regăsesc deja pe rafturi. Sprijinirea producătorilor locali nu necesită un boicot, ci o alegere conștientă a produselor românești.
Sigur, sunt măsuri discutabile, precum taxa la raft sau alte politici comerciale care pun presiune pe producători. Dar, în ciuda acestor probleme, produsele românești sunt prezente în hipermarketuri. Găsim drojdie de la Pakmaya, făină și cozonaci Boromir, lactate Napolact, bere Timișoreana și Ursus, sucuri de naturale românești ba chiar și vinuri de la Cramele Recaș. Alegerea este la noi: putem să susținem producătorii români cumpărând conștient”, mai spune Tabără.
Consilierul local PNL consideră că nu este sănătos ca poporul să fie învrăjbit de ambiții politice de pe urma cărora să capitalizeze unii și alții.
”Trebuie să fim uniți și să luăm decizii informate, bazate pe realitățile economice și sociale, nu pe agende ascunse.
Dacă vrem să sprijinim economia locală, soluția nu e să boicotăm hipermarketurile, ci să cumpărăm inteligent: să căutăm produsele românești pe rafturi, să mergem și în piețele locale, să susținem micile magazine. O economie sănătoasă nu se construiește prin extreme, ci prin alegeri bine gândite”, spune Cosmin Tabără.
Comentarii
comentarii