
Artiștii vizuali timișoreni Horia Bojin și Costin Brăteanu, fondatorul galeriei de artă Brătianu de pe strada Lucian Blaga din Timișoara, vor avea vernisajul expoziției Bojin&Brăteanu, la galeria After 5 Art Escape de pe strada Ștefan Cicio Pop nr. 15 din Arad, în data de 22 februarie de la ora 18.00.
Despre această expoziție, prof. Ovidiu Justinianu a spus:
„Ordinea pusă în imaginarul colectiv de către cei doi maeștri, Horia Bojin și Costin Brăteanu, aduce o notă intensă de inefabil și consistență, la care lumina, dar și discreția lăuntrică, învăluie o formă consistentă, plămădită parcă din aceleași materiale din care divinitatea a clădit lumea și creează o stare exstatică cu trimiteri metafizice evidente. Metamorfozele urmează itinerarii dintre cele mai inedite și expresive, care se susțin reciproc ca într-un dans ritualic al luminii și formelor. O juxtapunere foarte inspirată, miraculoasă aproape, au reușit cei doi artiști consacrați, în care imaginea, dimensiunea, palpabilul și perspectiva recreează o lume (a imaginarului) după chipul și asemănarea ambilor.”
Gabriela Robeci, doctor în istoria artelor vizuale, a explicat mesajul artei lui Costin Brăteanu!
“Creațiile pictate de Costin Brăteanu sunt dictate de acțiuni cheie precum: experimentarea, viteza și asocierea cu diverse spații. Personalitatea lui Costin este una în perpetuă mișcare, asemenea stilului de viață și a stilului de a crea artă. Totul e menținut într-un ritm alert, iar picturile reunesc această evoluție continuă și constanța experimentării.
Locuind temporar în locuri din țări și continente variate, Costin e atent la contextul local, pe care îl integrează în lucrări. În primul rând, frecventează piețele de vechituri și colectează obiecte aparte, de multe ori având un istoric local de întrebuințare, precum: perdele, dantelă, pieptene de păduchi, nailon, frunze, flori, șabloane și ornamente. Aceste obiecte ajută la generarea unor forme și texturi pe pânză, care sunt apoi înglobate în fundal sau prim plan. Putem deduce, așadar, că există o căutare a noului în obiectele cu o istorie locală. Identificăm clar o nevoie de mișcare pentru noi descoperiri.
Experimentarea cu diferite culori și substanțe reprezintă constanța creațiilor. Din 2008 până în prezent următoarele medii experimentale au fost folosite: tuș, pigmenți de baiț, gudron, sodă caustică, spray, lac, pigmenți de apă. Picturile reprezentând peisaje și abstractizări cad pe plan secund. Ce primează este experimentul, respectiv reacțiile chimice dintre pigmenți, substanțele ce atacă sau impregnează culorile și dispersiile fie diafane, fie în straturi groase.” spune Gabriela Robeci.
Cuvântul de deschidere îl va avea Ovidiu Justinianu. Finisajul expoziției va avea loc în 22 martie, la ora 18.00.