Acasă Actualitate Bolnavii de cancer din Timiş, mai aproape de moarte cu fiecare zi?

Bolnavii de cancer din Timiş, mai aproape de moarte cu fiecare zi?

180
DISTRIBUIȚI

În judeţul Timiş sunt aproximativ 15.000 bolnavi de cancer, iar la nivel naţional sunt 100.000. “La 5 luni după sistarea livrării tratamentelor injectabile prin farmaciile de circuit deschis situaţia se menţine dramatică. Farmaciile, atât cele de spital, cât şi cele din circuitul deschis şi-au epuizat fondurile, iar pacienţii care nu îşi primesc tratamentul la timp sunt cu fiecare zi mai aproape de moarte”, a precizat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Apel către Ladislau Ritli, noul ministru al Sănătăţii

Pacienţii bolnavi de cancer speră că odată cu instalarea noului ministru al Sănătăţii să nu mai fie nevoiţi să aştepte moartea cuiva pentru a obţine un loc pe listele de aşteptare ale Programului Naţional de Oncologie. Membrii FABC fac un apel la noul ministru, în vederea deblocării situaţiei tratamentelor injectabile a căror livrare a fost interzisă farmaciilor începând cu 1 aprilie. Pentru mulţi bolnavi de cancer situaţia astfel creată a fost fatală, întrucât aceste tratamente nu erau nici disponibile în farmaciile spitalelor. „Avem încredere că domnul ministru va face două lucruri esenţiale pentru pacienţi: va lupta pentru finanţarea decentă şi corectă a sistemului şi va recupera cei 400 milioane de euro pe care CNAS i-a declarat dispăruţi din buget în acest an. Cei 100.000 de pacienţi bolnavi de cancer din România speră că drepturile lor vor deveni o prioritate, iar reglementările în domeniu vor respecta criteriile transparenţei şi ale onestităţii, având ca fundament dreptul la viaţă al pacienţilor”, a spus Cezar Irimia. Mai mult de atât, actele normative aflate în lucru nu vor mai permite creşterea numărului de pacienţi trataţi decât în cazul în care costurile tratamentelor vor fi suportate de către terţi. Pacienţii vor putea fi admişi pe listele Programului Naţional doar după ce un alt pacient va „părăsi” lista.

Efect de bumerang

Chiar dacă reducerea cu 15% a preţului medicamentelor incluse în programele naţionale este, aparent, o măsură bună, această măsură va avea pe termen lung efect de bumerang: din cauza creşterii fenomenului exporturilor paralele, medicamentele esenţiale pentru supravieţuirea pacienţilor cu boli cronice nu se vor mai găsi în farmacii.
Conştient că sistemul de sănătate a ramăs subfinanţat, Cezar Irimia solicită „adevărul despre fondurile alocate Programului de oncologie. Rugăm autorităţile să se gândească la pacienţi şi vieţile acestora ca scop final al reformelor despre care ne tot vorbesc”, a precizat Cezar Irimia.

 

Comentarii

comentarii