Acasă Actualitate Bolnavii de cancer din vestul țării, condamnați la moarte prin indiferență. Sute...

Bolnavii de cancer din vestul țării, condamnați la moarte prin indiferență. Sute de oameni au fost dați afară din Spitalul Municipal Timișoara, după închiderea secției de Radioterapie

DISTRIBUIȚI

Situație critică pentru bolnavii de cancer din județele din Vestul României. Secția de Radioterapie din Timișoara, care funcționează în cadrul Spitalului Municipal din Timișoara, pe strada Mărășești din orașul de pe Bega, a fost închisă în această dimineață, iar sute de bolnavi au fost trimiși acasă fără a avea alte variante de tratament. Secția de Radioterapie de la Timișoara deservește cinci județe.

„Este strigător la cer”, spune doamna Dorina Ahmet Ekmekci din Arad, a cărui mamă a fost internată la Secția de Oncologie din Timișoara. „Ne-a trimis pur și simplu acasă. Este o situație care a devenit tot mai rea de la începutul acestei veri. Am fost anunțați că trebuie să ne luăm bolnavii și să-i ducem acasă pentru că secția a fost închisă pentru că nu mai are autorizație de funcționare. Acolo sunt zeci, poate sute de bolnavi, ce se întâmplă cu ei? Sunt oameni fără mâini, fără picioare, oameni cu tot felul de boli, dar oameni care mai au, totuși, speranțe, atât ei cât și familiile lor, ne spune și în același timp”, se întreabă doamna Dorina.

Mulți dintre cei  bolnavi au ales Timișoara pentru un om. Un singur om… Se numește Sorin Dema și este medic primar radioterapie. „Pentru el mergem la Timișoara. Nu doar eu cu mama mea, ci în aceeași situație mai sunt zeci de pacienți, zeci de bolnavi care acum riscă să moară cu zile”, a continuat Dorina Ahmet Ekmekci.

Întrebată dacă mai sunt alte variante, doamna Dorina spune că bolnavii nu prea au de unde alege. La Arad, la Spitalul de Boli Infecțioase, se cunoaște faptul că arată precum un lagăr. De fapt, în urmă cu nu mult timp, acest spital a fost chiar închis. În plus, la Arad nu există posibilitatea să facă radioterapie. Mai mult decât atât, mama doamnei Dorina a fost infectată la Arad cu bacteria clostridium.

Sunt bolnavi din Arad, din Timiș sau Caraș Severin, din Hunedoara, Alba sau Gorj, chiar de la Cluj au venit la acest doctor, Sorin Dema, iar acum nu mai știu încotro să o apuce.

„Nu ne-a dat nimeni nici o explicație. Ne-au spus că lucrurile se vor rezolva în aproximativ două luni. Eu, în cazul meu, oricum m-am dus cu mama mea mai târziu cu trei luni de cât ar fi trebuit, iar la fel au făcut și alte familii cu bolnavii lor. În două luni mulți dintre acești oameni vor muri. Și mor cu zile…”, spune, tristă și fără perspective îmbucurătoare, Dorina Ahmet Ekmekci.

În Timișoara mai sunt două clinici particulare care ar putea prelua acești bolnavi, dar nu există locuri suficiente.

Este un semnal de alarmă, este o situație de strigat la cer, este încă un episod trist dintr-o țară a Uniunii Europene numită România, o țară fără spitale, o țară cu toaletele în curtea școlilor, o țară fără infrastructură rutieră, o țară furată timp de 30 de ani de proprii conducători care se îndreaptă spre un faliment financiar și moral.

Conform conducerii Spitalului Municipal din Timișoara: „S-a închis aparatul de radioterapie din Spitalul Clinic Județean din Timișoara datorită suspendării autorizației de funcționare. Aparatul de radioterapie din Timișoara deservește cinci județe. Există clinica Onco Help din Timișoara, spital privat care face radioterapie, dar din păcate lista de așteptare este lungă…”

Managerul Spitalului Municipal Timişoara, medicul Olimpia Oprea, a declarat pentru News.ro că instituţia pe care o conduce a solicitat o autorizaţie pentru accelerator încă din luna mai, însă răspunsul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare a venit ”abia acum”, iar în acest răspuns se solicit revizuirea dosarului, astfel că soluţia este oprirea activităţii secţiei de Radioterapie.

“Acceleratorul a avut o autorizaţie până în iulie, noi am trimis în luna mai documentaţia şi abia acum am primit un raspuns de la CNCAN, în care ne solicită să revizuim niste documente. Erau documente care nu aveau legătură cu starea tehnică a aparatului. Ne cer ca în 30 de zile să le trimitem documentele refăcute.  La sfârşitul adresei, ne atrag atenţia că răspundem penal dacă aparatul funcţionează fără avize. Nu am avut ce să facem, nu ne putem asuma aşa ceva. Am luat legătura cu CNCAN, mâine sperăm să ne dea în scris avizul. Dacă nu ar fi fost prevederea că răspundem în faţa legii, nu opream activitatea”, a declarat Olimpia Oprea.

Bolnavii care necesită tratament de radioterapie au rămas în spital, iar cei care urmează procedurile în regim de internare de zi, au fost anunţaţi că în momentul în care se reporneşte activitatea, vor fi anunţaţi.

“Azi am hotărât să nu facem tratamentul bolnavilor internaţi. Două-trei zile nu cred că pun în pericol viaţa bolnavilor, dar este o problemă, pentru că sunt timpi de aşteptrare, unii au venit din alte judeţe. Ne pare rău că s-a întâmplat aşa. Noi am trimis în scris azi documentele şi le trimitem şi scanat şi sperăm să primim acceptul de funcţionare cât mai repede. Imediat ce primim în scris de la CNCAN, pornim activitatea”, a mai declarat Olimpia Oprea.

Reprezentanţii spitalului spun că în curând urmează ca Ministerul Sănătăţii să pornească licitaţia pentru achiziţionarea unul nou accelerator pentru Timişoara. Apoi, la Spitalul Municipal vor funcţiona două astfel de aparate, în paralel.

Sursa: specialarad.ro

Comentarii

comentarii