Acasă Actualitate Bolnavii vor fi verificaţi cu poliţia, iar medicii corupţi, amendaţi

Bolnavii vor fi verificaţi cu poliţia, iar medicii corupţi, amendaţi

DISTRIBUIȚI

“Să dai un concediu medical nejustificat nu mi se pare normal. Poate fi şi caz penal nu numai amendă”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele PMF Timiş.

Medicii din Timiş, Caraş-Severin şi Arad care vor elibera certificate medicale false prin luarea de mită vor risca amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei, iar bolnavii vor fi verificaţi cu poliţia. În Timiş, în 2009, au fost în concediu medical 199.000 de angajaţi, iar în judeţul Arad, 176.500. Noul proiect de ordonanţă a fost iscălit, vineri, 12 martie de către Attila Cseke, ministrul Sănătăţii. Măsura este valabilă pentru toţi medicii din toată ţara. Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Timiş este de acord cu această nouă măsură. “Medicul în calitate de furnizor şi eliberator de concedii medicale trebuie să respecte legea. Să dai un concediu medical nejustificat nu mi se pare normal. Poate fi şi caz penal nu numai amendă. De un concediu medical beneficiază un pacient aflat în incapacitate temporară de muncă. Dacă doctorul poate justifica acest document, nu văd care ar fi problema. Mi se pare corect că vor să verifice legalitatea eliberării concediilor medicale”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru.

2.700.000 certificate medicale în 2009

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii (MS) urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale. “Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei. Am avut judeţe, ca Neamţ sau Olt, unde s-au înregistrat creşteri şi de patru ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de 2.700.000 certificate, şi aici, nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem soscoteala ce înseamnă 2.700.000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi câţi are în prezent România. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale îi privăm chiar pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii

Noua lege va produce economii mari

În premieră, proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.
MS estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii în valoare de aproximativ 142.304,6 mii lei în acest an şi peste 189.739, 5 mii lei, anual, în următorii patru ani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
 

Comentarii

comentarii