Acasă Cultura Brâncuşi, brand de ţară, sărbătorit de Institutul Cultural Român, în 2019

Brâncuşi, brand de ţară, sărbătorit de Institutul Cultural Român, în 2019

466
DISTRIBUIȚI

Constantin Brâncuşi nu este al nostru sau al lor, ci este un brand al României care aparţine întregii lumi, prin opera sa, prin faptul că a rămas “părintele artei (sculpturii) moderne”.

Constantin Brâncuşi a fost de Institutul Cultural Român (ICR) pe 19 februarie, ziua naşterii sale, declarată Ziua Brâncuşi şi zi de sărbătoare naţională a României.

ICR îi va dedica, de altfel, o serie de evenimente de anvergură, care vor vorbi despre opera şi personalitatea marelui artist român, remarcabilă fiind următoarea ediţie a Festivalului Europalia (octombrie 2019 – ianuarie 2020), la care România are statutul de ţară invitată de onoare.

Prezenţa României la acest important festival european este coordonată de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului.

Evenimentele consacrate operei lui Brâncuşi vor avea loc la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles şi în alte muzee prestigioase din Belgia.

“Un concept în care cred şi pe care încercăm să îl aplicăm în strategia Institutului Cultural Român este acela de diplomaţie a artei. Arta poate fi un instrument de comunicare universal între artişti, între creatori şi public, dar şi între naţii, în ansamblul lor. Brâncuşi este un nume care ţine de ceea ce se cheamă astăzi « brand de ţară ». Opţiunea de a-i consacra operei sale o poziţie centrală la Europalia s-a impus, aşadar, de la sine. Aşa cum o facem mereu, că e vorba de figuri de referinţă sau de artişti emergenţi, ne străduim ca evenimentele pe care le vom organiza să fie în spiritul operei: vii, autentice, de impact. Europalia va fi, pentru ICR, parte a unui adevărat maraton cultural, a unei serii de provocări fără precedent în existenţa sa, serie care a mai inclus Sezonul România Franţa, Preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene şi Centenarul Marii Uniri”, spune Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Artă Europalia a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală.

Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniţi din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

 

Comentarii

comentarii