Acasă Actualitate Brantner, firma de salubrizare a Timişoarei, amendată de Garda de Mediu pentru...

Brantner, firma de salubrizare a Timişoarei, amendată de Garda de Mediu pentru că a măturat doar în centru şi în zona în care locuiește primarul Nicolae Robu

2189
DISTRIBUIȚI

Incredibil! Nici nu s-a uscat bine cerneala pe contractul dintre Primăria Timişoara şi firma de salubritate Brantner, care a câştigat licitaţia pentru prestarea serviciilor pe raza întregului municipiu, că aceasta a învăţat repede să lucreze preferenţial (sau la comandă): prin zona centrală şi pe bulevardul Sudului, adică pe acolo pe unde circulă primarul Nicolae Robu.

Numai că persistând mizeria în oraş, Garda de Mediu a început controalele constatând situaţia dezastruoasă din teren, la nivelul Prefecturii Timiş s-a constituit o comisie mixtă care a luat la pas oraşul şi a constatat, de asemenea, insalubritatea oraşului. În perioada 4 – 8 iunie au fost verificate mai multe zone: Pieţele Bălcescu, 700, Traian, Calea Aradului, Buziaşului şi Bogdăneştilor, Dragalina şi altele. Diferenţele dintre acestea, care nu au văzut mătura, şi zonele privilegiate centru – bd. Sudului au fost radicale.

O amplă comisie formată din reprezentanți ai DSP Timiș, IPJ, Garda de Mediu și Prefecturii Timiș a verificat gradul de igienizare din Timișoara. Astfel, comisia a constatat pe teren că salubrizarea s-a făcut îndeosebi în zona centrală și în zona bv. Sudului

”Comisia a notat că unele străzi, alei, parcări publice, stații ale mijloacelor de transport în comun, zone pietonale nu sunt măturate, cum ar fi str. Cluj, Calea MArtirilor, Calea Aradului, Calea Torontalului, zona Modern, zona Dragalina. Excepție fac zona centrală și zona Bulevardul Sudului, unde periodic se efectuează lucrări de curățenie stradală, conform celor constatate în urma controlului. Comisia a constatat și că operatorul nu deține un program de operare a serviciilor aprobat de autoritatea contractantă (adică Primăria Timișoara), nu s-au pus la dispoziție trasee planificate și stabilite pentru fiecare vehicul, precum și graficul de lucru pe activități Brentner a primit o amendă de 20.000 de lei, minimul prevăzut de lege pentru „furnizarea/prestarea serviciilor de utilități publice în afara parametrilor tehnici și/sau calitativi adoptați prin contractul de furnizare/prestare”, se arată în documentul final al comisiei mixte.

Ca urmare, firma de salubritate care are acţionariat austriac a fost amendată de Garda de Mediu cu 20.000 de lei, iar activitatea ei va rămâne sub monitorizare. Cu ocazia controalelor s-au mai constatat şi alte deficienţe ale firmei, între care faptul că nu există grafice clare de intervenţie pentru salubrizarea oraşului.

Pe de cealaltă parte, reprezentanții societății amendate au susținut că s-a acționat conform contractului încheiat cu Primăria Timișoara, pe baza graficelor furnizate.

E de înţeles de ce primarul Nicolae Robu are impresia că oraşul e curat şi superb: doar pe traseul pe care circulă domnia sa este undă verde, curat, carosabil spălat, trotuare parfumate, copaci în floare. Că doar se face curățenie în zona în care locuiește și în centru, pe unde se perindă pe la concerte și spectacole. În repetate rânduri, edilul arunca vina pe Garda de Mediu că dă amenzi preferenţial şi că gunoaiele ar fi aruncate intenţionat în stradă de cei care vor să-i facă rău. Primarul a mai făcut și o acuzație scandaloasă, spunând că printre care aruncă gunoaie se numără și comisarii de la Garda de Mediu. Păi, dacă şi curăţenia se face preferenţial…

Comentarii

comentarii