Acasă Actualitate BRCT Timișoara marchează cea de-a zecea ediție a „Zilei Cooperării Europene” cu...

BRCT Timișoara marchează cea de-a zecea ediție a „Zilei Cooperării Europene” cu un eveniment la Șișești, județul Mehedinți

619
DISTRIBUIȚI

Pe 21 septembrie 2021 are loc cea de-a zecea ediție a Zilei Cooperării Europene, care va fi sărbătorită și de Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Timișoara, printr-un eveniment organizat în zona de graniță Timișoara-Serbia. Mai precis, în comuna Șișești, județul Mehedinți.

„Ziua Cooperării Europene este un eveniment organizat pe granițele interne și externe ale UE. Alături de familia de programe Interreg, Interreg-IPA și Interreg-Next, Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia sărbătorește anual cooperarea teritorială europeană în luna septembrie, în jurul datei de 21. Prin campania «Ziua Cooperării Europene» am dori să reamintim cetățenilor că multe lucruri bune apar atunci când ne unim forțele”, transmite Anca Lolescu, directorul executiv al BRCT Timișoara.

Comuna Șișești a fost aleasă drept gazdă a evenimentului datorită bogatei experiențe transfrontaliere. Astfel, pe 21 septembrie se doresc a fi celebrate proiectele realizate de comunitatea locală împreună cu partenerii din Serbia și puse în valoare cultura, tradițiile, natura și oamenii locului.

La eveniment vor fi prezenți experți culturali, reprezentanți ai administrației publice din județul Mehedinți, reprezentanți ai administrației centrale din cadrul Autorității de management a Programului, dar și alți oaspeți, români și sârbi. Vor fi trei ateliere: unul de olărit și două de turism – unul „pe jos”, altul „pe bicicletă”. La final, traseele vor duce spre Muzeul „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

„Vom descoperi ceramica de Șișești, care se integrează în marea familie de ceramici nesmălțuite din sud-vestul României, lucrate în centre ceramice din Oltenia și Banat, caracterizată prin forme amforoidale și prin cromatică roșie, încadrându-se prin sobrietatea și rafinamentul formei în aria de tradiție a Daciei Romane. Acum mai bine de un veac, în această zonă a Mehedințiului, 96 de meșteri practicau olăria în Șișeștiul de Jos, Noapteșa și Căniceni, meșteșugul transmițându-se în familie.

De asemenea, oaspeți din Kikinda vor fi alături de noi pentru a ne împărtăși din experiența lor în domeniul valorificării patrimoniului cultural. Kikinda este centrul administrativ al districtului sârbesc Banatul de Nord, orașul fiind recunoscut pentru Simpozionul Internațional de Sculptură în Teracotă – TERRA, dar și pentru una dintre cele mai importante companii producătoare de cărămizi și diverse tipuri de ceramică industrială, fină și decorativă”, a mai adăugat Anca Lolescu.

Iată și programul:

21.09.2021 Stadionul Șișești  – https://goo.gl/maps/NuLayVCuJ3JPoQFNA
11:00 RO (EET)

10:00 SRB (CET)

Ziua Cooperării Europene Eveniment cultural-educativ, care contribuie la promovarea turistică a comunei Șișești, valorizând spiritul antreprenorial local, sprijinit de acțiunile administrației publice de dezvoltare locală și transfrontalieră.
11.00 – 11.40 Ceremonia de deschidere a Zilei Cooperării Europene Importanța activităților de cooperare transfrontalieră pentru dezvoltarea comunităților locale. Discursuri introductive ale reprezentanților autorităților publice, evidențiind rezultatele obținute în cadrul proiectelor de cooperare transfrontalieră.
11:40 – 13:10 Masă rotundă. Patrimoniul cultural și natural, factor de dezvoltare locală.
13:10 – 13:30 Conferință de presă Interviuri și declarații pentru jurnaliști.
13:30 – 14:30 Activități paralele Workshop 1 Atelier de olărit. Importanța olăritului în cultura locală din Șișești. Meșteri populari tradiționali în secolul 21 și păstrarea vie a tradițiilor populare. Tehnici de olărit și sfaturi practice.
13:30 – 14:30 Workshop 2 Atelier de turism – mers. Plimbare pe jos în jurul satului Șișești pe un traseu prestabilit.
13:30 – 14:30 Workshop 3 Atelier de turism – biciclete. Plimbare cu bicicletele în jurul satului Șișești pe un traseu prestabilit.
14:30 – 15:00 Muzeul `Gheorghe Ionescu Șișești` Vizită la muzeul local pentru a descoperi artefacte istorice și oameni importanți pentru comunitatea locală.

 

Mai multe informații privind cooperarea transfrontalieră româno-sârbă pot fi găsite accesând site-ul www.romania-serbia.net, iar informații despre Ziua Cooperării Europene și evenimentele organizate în Uniunea Europeană și țările vecine sunt disponibile pe site-ul: www.ecday.eu. În social-media, BRCT este prezentă cu imagini și detalii căutând hashtag-uri de tipul #RomaniaSerbia, #InterregIPA, #ECDay2021,  #EuropeanCooperationDay sau pe Facebook, accesând: https://www.facebook.com/ipacbcrose și https://www.facebook.com/BRCT.Timisoara.

Evenimentul de pe 21 septembrie este organizat în parteneriat de către Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, alături de Autoritatea de Management a Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Autoritatea Națională din Republica Serbia, cu sprijinul Consiliului Județean Mehedinți și Primăriei Șișești.

Comentarii

comentarii