Acasă Politica Breșa de securitate s-a mutat la Moscova

Breșa de securitate s-a mutat la Moscova

DISTRIBUIȚI

De necrezut! Cea mai mare breșă de securitate din istoria recentă a Statelor Unite, care a zguduit literalmente Washingtonul, s-a mutat pe neașteptate la Moscova. Sau, mai bine zis, acest transfer a devenit acum vizibil. Odată cu măsurile fără precedent adoptate de Vladimir Putin nu atât pentru a spăla rușinea, cât mai ales pentru a preveni perpetuarea scurgerilor de informații. Pentru moment, e haos în serviciile de informații ale Moscovei. Au loc controale și schimbări în masă. Care este semnificația evenimentelor de la Moscova?

Într-un timp record, americanii l-au depistat și l-au încătușat pe al lor. Un tânăr specialist în IT, care lucra pentru serviciul secret, făcea parte din grupul restrâns de persoane, circa 20, care aveau acces la informațiile extrem de sensibile vizând războiul din Ucraina, beligeranții și aliații NATO. Se pare că acest tânăr a postat, mai degrabă din distracție, documente strict secrete încă în urmă cu o lună, dar oficialii de la Washington nu s-au prins. Și nici alții nu s-au prins. Deși sunt numai 300 de pagini, care acoperă doar o perioadă de câteva zile, documentele scăpate de Washington prezintă cu o acuratețe surprinzătoare situația pe frontul din Ucraina, potențialul real al ambelor armate, degringolada de la nivelul conducerii militare a Federaței Ruse, dar și informații extrem de sensibile în ceea ce-i privește pe aliații Statelor Unite din NATO. Breșa de securitate resimțită la Washington, chiar dacă e generată de un comportament aberant sau de-a dreptul nebunesc, al unui tânăr care nu a fost suficient testat și controlat, este apreciată din perspectiva de mai sus ca fiind extrem de gravă. Și, cum este firesc, a generat anchete și măsuri peste măsuri. Dar breșa de la Moscova?

Peste Kremlin, dezvăluirea a venit ca un trăsnet. Cele trei servicii secrete ale Federației Ruse, până de curând respectate și temute în întreaga lume pentru profesionalismul și performanțele lor, s-au dovedit aproape instantaneu a fi doar un fel de tigrii de hârtie. Atât de puține documente câte au fost postate și prezentate opiniei publice au fost suficiente pentru a demonstra vulnerabilități până acum de neimaginat ale serviciilor secrete deținute de Federația Rusă. La Kremlin, amploarea scurgerilor de informații rămâne o enigmă, dar cele 300 de pagini, dintre care doar o parte vizează în mod direct Federația Rusă, sunt o probă a faptului că serviciile secrete americane au penetrat pe diverse canale, în forță, până în inima unui sistem care părea infailibil.

Luând măsurile pe care le ia, cu o duritate ieșită din comun, Vladimir Putin recunoaște implicit autenticitatea scurgerilor de informații, pe de-o parte, și marile vulnerabiltăți ale sistemului pe care-l patronează, pe de altă parte. Ca să nu mai discutăm despre faptul că Moscova recunoaște astfel că informațiile despre ea însăși sunt autentice.

Există indiscutabil o breșă de securitate la Washington, fie și numai dacă ne gândim că cei care lucrează în serviciul secret și au acces la cele mai sensibile informații nu sunt testați și verificați suficient, printr-o atentă monitorizare. Dar există la Moscova o breșă de securitate și mai profundă, care impune o resetare severă a întregului sistem. Ceea ce Putin a și declanșat.

Comentarii

comentarii