Acasă Actualitate Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” – 105 ani în Armata României, marcați...

Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” – 105 ani în Armata României, marcați în Piața Libertății

DISTRIBUIȚI

În admirația și sub blițul telefoanelor timișorenilor strânși ad-hoc, în Piața Libertății, pe un soare arzător, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, continuatoarea tradițiilor militare ale Diviziei 18 Infanterie, a organizat un ceremonial militar și religios, marți 10 august, cu prilejul împlinirii a 105 ani de la înființare.

La manifestare au fost prezente autoritățile locale și județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth, și Cosmin Tabără, viceprimarul orașului. Cuvântul religios a fost susținut de ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, iar cu acest prilej a fost prezentat și mesajul șefului Statului Major al Apărării.

Istoria pe scurt a acestei eroice brigăzi 18: La data de 14 august 1916, prin Înalt Decret al Ministerului de Război, se înfiinţează Divizia 18 Infanterie, cu sediul la Bucureşti, ca mare unitate subordonată Corpului 6 Armată. Divizia 18 Infanterie făcea parte din corpul 6 Armată, împreună cu Divizia 16 Infanterie şi Divizia 17 Infanterie. În perioada Primului Război Mondial, Divizia 18 Infanterie a participat la acţiunile pentru cucerirea Dobrogei şi la bătăliile de pe Argeş – Neajlov, Cricov – Ialomiţa.

De la data de 1 mai 1919, Divizia 18 Infanterie participă la “Operaţia de Acoperire de pe Tisa”, constituind Grupul de Sud, repatizându-i-se sectorul al treilea între Abadsyalok până la vărsarea râului Mureş în Tisa. În al Doilea Război Mondial, Divizia 18 Infanterie a participat la campania din Rusia şi, ulterior, la luptele de pe frontul Iaşi – Chişinău. Ziua Victoriei, 9 mai 1945, găseşte Divizia 18 Infanterie în Cehoslovacia, lângă Brno, unde participa alături de trupele sovietice la luptele împotriva forţelor germane aflate în retragere.

Între anii 1951 – 2004, Divizia 18 Infanterie parcurge o serie de transformări şi restructurări, fiind desfiinţată la data de 14 septembrie 2004. Din 1 noiembrie 2009, se înfiinţează Brigada 18 Infanterie subordonată Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, unitatea primind denumirea onorifică de “Banat”. Brigada 18 Infanterie “Banat” a participat în perioada decembrie 2012 – august 2013, pentru prima dată, la o misiune externă, în Afganistan.

La data de 28 septembrie 2016, Brigada 18 Infanterie “Banat” iese din subordinea Comandamentului Diviziei 4 Infanterie “Gemina” şi trece în subordinea Comandamentului Statului Major al Forţelor Terestre, ulterior, începând cu data de 31 decembrie 2016 se transformă în Brigada 18 Cercetare Supraveghere “Banat”. De asemenea, în data de 7 septembrie 2017, Brigada 18 Cercetare Supraveghere “Banat” îşi schimbă denumirea onorifică în “Decebal”. Din anul 2017 până în prezent, militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” au îndeplinit misiuni specifice în teatrele de operaţii, la exerciţiile naţionale şi multinaţionale care s-au reflectat prin decorarea drapelului de luptă cu Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn de război, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de război.

Unul dintre momentele de mare solemnitate a fost și decorarea drapelului de luptă al Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” cu  Emblema de onoare a informațiilor pentru apărare.

Comentarii

comentarii