Acasă Actualitate „Băsescu trebuie aruncat la groapa de gunoi a istoriei”

„Băsescu trebuie aruncat la groapa de gunoi a istoriei”

367
DISTRIBUIȚI

Remus Cernea, candidatul Partidului Verde la Preşedinţia României:
Şi-a strâns o mare parte din semnăturile de susţinere pentru Cotroceni la concertele rock. A vrut să-şi dea foc în faţa televiziunii, pentru că nu era băgat în seamă. Nu a dat, însă, emoţii pompierilor. A ars doar un carton pe care îi era desenată faţa… Recunoaşte că nu a purtat în viaţa lui o cravată. O va face, însă, în cadrul întâlnirilor oficiale, dacă românii îl vor alege preşedinte. Nu va renunţa, totuşi, la părul lung şi la fronda care îl caracterizează. Iubeşte încă din adolescenţă muzica lui Pink Floyd şi Lacrimogen. Este pasionat de Aristotel şi Platon. Este pentru legalizarea „cu cap” a prostituţiei şi pentru scoaterea de sub incidenţa penalului a  consumului de droguri uşoare. Remus Cernea luptă pentru drepturile homosexualilor şi împotriva discriminărilor bazate pe credinţă şi religie. Campania sa electorală se bazează exclusiv pe voluntariat şi pe donaţii de la admiratori. Are 35 de ani şi dacă alegerile ar fi avut loc în vară nu ar fi putut candida, din cauza vârstei… Este necăsătorit, dar are o prietenă.

Majoritatea oamenilor nu vă recunosc când mergeţi pe stradă deşi candidaţi la Preşedinţia României…. Nu vă deranjează?

Oamenii mă recunosc. M-au recunoscut şi în avion, când veneam spre Timişoara. Mai mulţi chiar au vrut să intre în vorbă cu mine. Sunt un om obişnuit, circul cu mijloacele de transport public, iar când se întâmplă să iau un taxi, şoferii mă salută şi îmi spun numele complet. În Bucureşti mulţi mă cunosc, mulţi oameni îmi zâmbesc pe stradă…

Vă gândiţi că zâmbetul lor poate să însemne că nu aveţi nicio şansă la alegeri?

Eu spun că dacă jumătate dintre cei ce cred cu tărie că nu am nicio şansă ar merge la vot şi m-ar vota, aş câştiga alegerile din primul tur. Votul nu ar trebui să fie un calcul, nimeni nu trebuie să voteze un candidat doar pentru că presupune că acesta ar avea şanse reale. Votul este un gest de conştiinţă şi fiecare cetăţean trebuie să voteze persoana în care crede cu adevărat.

Ce atu-uri credeţi că aveţi, în comparaţie cu ceilalţi candidaţi?

Sunt o figură nouă în politică şi totodată o figură atipică din multe motive. Sunt singurul dintre candidaţi cu o pregătire teoretică de filosofie-politică. Sunt conştient de toate greşelile făcute de foştii preşedinţi şi nu le voi repeta. Eu nu vreau să mă joc de-a guvernele fantomă. Băsescu trebuie aruncat la groapa de gunoi a istoriei. 

Să înţeleg că în turul II vă veţi sfătui simpatizanţii să nu-l voteze pe Traian Băsescu?

Sper să nu fiu nevoit să aleg între comunism şi dictatură. Între Băsescu, Geoană şi Antonescu nu există prea multe diferenţe. Geoană şi Băsescu au chiar trecut comun şi se regăsesc în FSN din anii ‘90. Ambii au dat dovadă de infantilism politic.

Lui Gigi Becali i-aţi dedicat chiar şi o carte satirică. Credeţi că măcar pe el îl veţi întrece după numărătoarea voturilor?

România merită aşa ceva. În primul rând, Gigi Becali este imatur. În timp ce Becali înjura, eu îi criticam cu argumente prestaţia publică lamentabilă.

Aţi protestat că v-au fost încălcate drepturile la liberă exprimare de către televiziuni. Mai sunteţi supărat?

55 de zile, din momentul când mi-am anunţat candidatura, drepturile mele au fost încălcate. Nici o televiziune nu a acceptat nici cel mai mic dialog cu mine. Pentru prima oară, românii m-au ascultat vorbind de candidatura mea la OTV. Nu vorbesc doar pentru elite, mă adresez şi oamenilor cu o pregătire modestă

Se temea cineva de Remus Cernea?

Nu cred că sunt încă perceput ca o ameninţare. Sunt, însă, o alternativă pe care unii vor să o înăbuşe. Sunt convins că va veni şi ziua când voi fi perceput ca o adevărată ameninţare în lupta pentru Cotroceni.

Ce vreţi să schimbaţi radical în România dacă ajungeţi preşedinte?

Cel mai important lucru pe care pot să îl aduc este tipul de abordare pe care îl voi avea asupra problemelor grave. Orice problemă, din ipostaza unui preşedinte de stat, trebuie tratată cu raţionalitate, echilibru şi seriozitate. Preşedintele trebuie să aplaneze conflictele, nu să le provoace. Trebuie să fie o voce echilibrată, un mediator, ce trebuie să facă şi compromisuri pentru binele ţării.

Dacă ajungeţi preşedinte, vă tundeţi pletele?

E nevoie de o relaxare în politica românească. În Parlamentul European există mulţi pletoşi şi mulţi parlamentari care au ţinute nonconformiste. Nu mă voi tunde, dar mă voi îmbrăca la costum şi cravată, dacă ajung la Cotroceni. Îmi place muzica rock şi aşa va rămâne toată viaţa. Cred că dintre cei ce ascultă muzică rock mulţi ar putea ajunge în Parlamentul României. Acolo e nevoie de frondă şi de curajul de a te opune şi de a spune „nu” în faţă.

Comentarii

comentarii