Acasă Actualitate Bătaie de joc pe bani publici, la Sacoşu Turcesc

Bătaie de joc pe bani publici, la Sacoşu Turcesc

DISTRIBUIȚI

reteaapaO firmă de construcţii din Timişoara a dat o ţeapă de miliarde, din bani publici, lăsând trei sate fără apă.

De un an de zile, oamenii din Otveşti, Stamora Română şi Berini, localităţi ce aparţin de comuna timişeană Sacoşu Turcesc, trebuiau să aibă apă potabilă la ei în case. Proiectul de înfiinţare a reţelei de alimentare cu apă a fost finanţat prin fonduri guvernamentale, cu 38 de miliarde de lei vechi. De la guvern nu au mai ajuns decât în jur de 8 miliarde de lei vechi la Sacoşu Turcesc. Administratorul firmei care s-a ocupat de lucrarea făcută pe bani publici şi-a bătut efectiv joc de proiectul iniţial. Inspectoratul de Stat în Construcţii a întrerupt lucrările din zonă, după ce a constatat că firma TOSCAF, administrată de inginerul Dan Aldea, a sfidat proiectul lucrării.

Voia să înjumătăţească preţul lucrării

TOSCAF nu a lucrat decât foarte puţin la reţeaua de alimentare a apei din zona Sacoşu Turcesc. La sfârşitul lui octombrie 2011 au început lucrările, iar destul de repede ele au fost sistate din cauza timpului defavorabil. Dan Aldea a primit în jur de 8 miliarde de lei vechi pe devizul făcut. Afacerea i-a sărit în aer când a fost verificată de cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Aproape toate clauzele contractuale stabilite în caietul de sarcini, termenele şi proiectul efectiv au fost călcate în picioare. Şanţurile pentru conductele de apă, în loc să fie săpate la 110-120 de centimetri, conform proiectului, au fost făcute la 60-75 de centimetri. Riscul mare de îngheţ pe perioada iernii nu l-a deranajat pe inginerul Aldea. Planul lui, se pare, era să facă o economie cât mai mare, chiar dacă lucrarea ieşea de mântuială.

Sfidare pe bani publici

Căminele pentru canalizare, prevăzute în proiect ca fiind de beton, au fost înlocuite cu unele din plastic, de firma TOSCAF. Modificarea a fost făcută fără a fi consultat beneficiarul, fără să consulte dirigintele de şantier şi proiectantul. Aldea s-a zgârcit şi la nisip. Proiectul reţelei de apă prevedea să existe un strat de nisip de 15-20 de centimetri sub şi peste conducta de apă îngropată în pământ. Firma ce a executat lucrarea nu a adus în zonă decât foarte puţin nisip. Nici firul metalic şi banda avertizoare, prevăzute de proiect, nu au fost niciodată montate. La gravele nereguli, proiectul  „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă în localităţile Otveşti, Stamora Română, Berini, comuna Sacoşu Turcesc”, finanţat pe HG 577, în valoare de 38 miliarde lei vechi, a fost sistat de inspectorii Inspectoratului de Stat în Construcţii. Decizia a fost luată chiar de către şeful inspectoratului, Ion Constantin, care a dispus prin actul de control şi refacerea în totalitate a lucrărilor, conform proiectului iniţial.

Un primar acuză…

Iniţial, primarul de Sacoşu Turcesc, Gabriel Koller (PDL), l-a înţeles pe administratorul firmei responsabile de efectuarea lucrării. La rugăminţile acestuia, temenul de predare a  lucrării a fost prelungit cu câteva luni, până la sfârşitul lui aprilie 2012. Lucrările, însă, nu au mai început niciodată. În decembrie 2011, Aldea a venit la primărie cu o situaţie de lucrări şi a încasat în jur de 8 miliarde de lei vechi. De atunci nu a mai mişcat un deget. Reţeaua de apă este gata, doar pompele şi staţia de tratare nu au fost făcute. Acestea urmau să fie instalate pe un teren al primăriei de lângă căminul cultural din satul Otveşti. Din cauza gravelor nereguli, toată lucrarea trebuie luată de la început. „Stăm cu conductele în pământ şi oamenii nu au apă. Asta se întâmplă din cauza nesimţirii unora, care stau cu mâinile în sân şi au impresia că se joacă cum vor ei cu banul public. I-am spus omeneşte domnului Aldea că nu este în regulă ce face. Ne-a zis că nu o să fie ierni grele, să stăm liniştiţi, că nu îngheaţă ţeava. Iar căminele din plastic sunt mai rentabile, că nisipul la lucrare nu este necesar. A făcut presiuni din mai multe părţi la mine şi a crezut că o să cedez. Eu nu cedez să plătesc zeci de miliarde pentru nesimţirea lui”, ne-a spus Gabriel Koller, primarul de Sacoşu Turcesc.

Explicaţii haotice de la constructor…

Inginerul Dan Aldea, administratorul firmei TOSCAF, a acceptat iniţial o discuţie cu ZIUA de Vest. Când a auzit despre ce este vorba, a încercat să se eschiveze. A dat vina pe PDL şi pe primărie pentru neterminarea lucrării. Ne-a promis că ne va explica ulterior în amănunt de ce a picat lucrarea. Nu a mai răspuns însă la telefon, în ciuda multor încercări de a îl contacta. „Şi eu am de pierdut de pe urma neterminării lucrării, dar cel mai mult pierde comunitatea de acolo. Lucrările au fost blocate de primarul pedelist, cu şeful de acolo (Inspectoratul de Stat în Construcţii), tot pedelist. Nu vă luaţi după primar, că nu are pregătirea profesională necesară. Eu ştiu mai bine ce aveam de făcut, dar, sincer, nu ştiu ce vom face în continuare”, ne-a spus Dan Aldea, administratorul firmei TOSCAF. Teoretic, banii nu pot fi pierduţi. Ei vin de la guvern, prin Consiliul Judeţean Timiş, şi sunt daţi în tranşe, pe devize de lucări. Se spune că cearta între primarul de Sacoşu Turcesc şi Dan Aldea s-a declanşat după ce Koller nu a vrut să mai semneze devize de lucrări, iar Aldea a decis să-l susţină la alegerile locale din 2012 pe candidatul PSD, care, dacă ieşea primar, i-a promis că semnează recepţia lucrării, aşa cum era ea făcută: de mântuială. Oamenii din zonă spun că Aldea a băgat aproximativ 55.000 de euro în campania PSD şi i-a pus la dispoziţie şi un jeep Kia Sorento unui apropiat al candidatului PSD. Acesta a fost însă învins categoric de democrat-liberalul Gabriel Koller, iar pasienţa lui Aldea nu a mai ieşit.

În loc de epilog: un film cu păgubiţi, proşti şi nesimţiţi

Ce se întâmplă în momentul de faţă? A trecut aproape un an de la termenul de punere în funcţie a lucrării. Pe teren nu s-a mai întâmplat nimic concret, deoarece firma patronului lacom şi plin de sine se judecă cu Primăria Sacoşu Turcesc. Se pare că avocaţii firmei o lungesc cât pot, deşi mai au de încasat mulţi bani. Realitatea e următoarea şi e tipic românească: toată lumea a pierdut din această afacere pe banii statului, adică ai noştri.  Locuitorii din cele trei sate au ţevi, dar n-au apă (şi nici n-o să aibă mult timp de-acum înainte, ştiind cum merg trebile în justiţia de la noi). Firma a investit destui bani în lucrările de până acum, dar nu-i va recupera degrabă, fiind evidentă tentativa de furt din bani publici, după estimările celor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Iar Primăria Sacoşu Turcesc a luat o ţeapă de toată frumuseţea de la un patron lacom şi cu gura mare, dar care a câştigat, totuşi, o licitaţie. E clar că toţi sunt în pierdere. Şi vor mai fi aşa mult timp, fiind la mâna justiţiei noastre incoruptibile şi rapide ca um melc carpatin. Va interveni, oare, Consiliul Judeţean Timiş, prin preşedintele său Titu Bojin, să încerce să îndrepte toate aceste lucruri strâmbe? Dacă vrea, poate. Mai ales că banii de la guvern vin prin CJT, iar instituţiei ar trebui să-i pese cum se cheltuiesc şi pe ce.

Comentarii

comentarii