Acasă Actualitate Bătălie internă în TVR Timişoara

Bătălie internă în TVR Timişoara

DISTRIBUIȚI

Atmosfera din cadrul colectivului studioului teritorial TVR Timişoara nu este deloc de invidiat. Sindicatul din cadrul TVR Timişoara a organizat, marţi, 30 iunie, o conferinţă de presă în care au fost prezentate diverse acuze la adresa directorului Lucian Ionică. Convinşi de faptul că problemele dintr-o familie (aşa cum se consideră a fi echipa TVR Timişoara) ar trebui să rămână în familie, contestatarii directorului au motivat ieşirea publică prezentând-o ca pe o reacţie la memoriul înaintat de Lucian Ionică Parlamentului României, prin care acesta declara că este o victimă a presiunilor politice. Iar cum fragmente din acest memoriu au apărut, săptămâna trecută, în presă, sindicatul a crezut de cuviinţă că trebuie să reacţioneze, mai ales că, după declaraţiile acestora, situaţia tensionată dintre o mare parte din echipă şi director are deja o istorie de câţiva ani.

„Nu mai dorim să lucrăm cu un asemenea om”

Dintre acuzele care îi sunt aduse directorului de către contestatari (printre care Adrian Cireap, Raico Cornea, Ionuţ Groza, Dite Dinesz, Nelu Vlad, Dorin Munteanu, Daniel Spătaru etc.), principalele par a fi cele conform cărora actualul director nu-şi asumă responsabilităţi, tergiversând aprobarea unor proiecte (pe motiv că „Nu e momentul”) sau contracte, refuză să comunice cu angajaţii studioului, relaţiile pe care le întreţine cu alte instituţii publice lasă mult de dorit, nu a atras fonduri spre instituţie, se ocupă mai mult de alte proiecte decât de cele ale TVR Timişoara, nefiind prezent prea des la birou.
În plus, Adrian Cireap, preşedintele Sindicatului din TVR Timişoara, susţine că angajaţii au fost trataţi, în ultimii ani, de către director cu aroganţă, îngâmfare şi nonşalanţă.
„Nu mai dorim să lucrăm cu un asemenea om”, spune Cireap, insistând asupra aspectului că acţiunea sindicatului „nu a fost, nu este şi nu va fi o acţiune politică”. „Nu este normal să fie nevoie, pentru rezolvarea unor anumite probleme legate de studioul teritorial, să se sară peste director. E o anomalie care trebuie rezolvată. (…) Nu se mai poate funcţiona aşa.
S-a creat o buclă pentru rezolvarea problemelor”, spune Raico Cornea, singurul reprezentant al TVR Timişoara în Consiliul de Administraţie al TVR, explicând că multe probleme amânate aici se rezolvă rapid la nivel central. Ionuţ Groza a exprimat mult mai plastic situaţia din TVR Timişoara: „Mai periculoasă decât luarea unei proaste decizii este lipsa unei decizii.
Suntem, de câţiva ani, ca un avion care zboară cu un pilot incapabil să ia o decizie. Noi, echipajul, ne-am pierdut răbdarea şi nici nu mai prea avem combustibil”. „Ne dorim un om cu care să putem să lucrăm”, e opinia generală a celor prezenţi la conferinţa de presă, care, conform spuselor acestora, reprezintă o mare parte din angajaţii studioului local al televiziunii naţionale.

„Toate sunt manevre de natură politică”

Lucian Ionică, prezent, la ora conferinţei, în biroul său din clădirea TVR Timişoara, susţine că cei care-l contestă reprezintă doar un grup dornic să obţină avantaje, unii chiar funcţii, iar întreaga acţiune este de natură politică. „Toate sunt manevre de natură politică”, spune Ionică, explicând că acuzele care îi sunt aduse nu sunt reale, concrete, şi că în TVR Timişoara a fost introdusă o atmosferă de teamă. „Există aici şi mulţi oameni care-şi văd de treabă.
Oameni talentaţi, care fac lucruri admirabile. S-a introdus, însă, o atmosferă de teamă. (…) Problema nu e că cineva încearcă să-mi ia locul, ci cu ce mijloace se face acest lucru. (…) Dacă eu plec din această funcţie, nu va fi nicio dramă personală pentru mine, însă sunt alte persoane care ar avea probleme în a-şi găsi un alt loc de muncă”, mai spune Lucian Ionică, explicând că „aşa-zisa întârziere a semnării unor contracte” este motivată de o reglementare impusă de directorul general al TVR, Alexandru Sassu.

Evaluare contestată

Activitatea directorului Lucian Ionică a fost evaluată de o comisie de specialişti de la Bucureşti, rezultatele nefiind făcute încă publice.
Cert este că Ionică a contestat concluziile evaluării, la care, conform spuselor sindicaliştilor, s-a prezentat însoţit de doi avocaţi.
Dacă evaluarea îi va fi potrivnică şi contestaţia îi va fi respinsă, Lucian Ionică ar putea fi schimbat din funcţie de Alexandru Sassu. Reprezentanţii sindicatului susţin că oricare va fi decizia comisiei de evaluare, o vor respecta.

Comentarii

comentarii