Acasă Actualitate Bugetarii din sănătate şi administraţie taxează dur propunerile lui Băsescu

Bugetarii din sănătate şi administraţie taxează dur propunerile lui Băsescu

498
DISTRIBUIȚI

În judeţul Timiş, sunt aproximativ 40.000 de bugetari, 150.000 de pensionari, iar la nivel naţional, 1.300.000 bugetari şi peste 5 milioane pensionari. Conform preşedintelui Traian Băsescu, de la 1 iunie, salariile bugetarilor vor fi diminuate cu 25%, iar pensiile cu 15%. Cum reacţionează sindicatele din Sănătate din Timiş, medicii, dar şi angajaţii din administraţia locală Timişoara? Sindicatul Sanitas Timiş va strânge semnături pentru declanşarea protestelor, iar CNSLR Frăţia, BNS, Meridian, CSDR şi Cartel Alfa s-au organizat într-un comitet de criză.

“Este crunt, nu am cuvinte! Să iei 25 procente din salariul medicilor şi a tuturor angajaţilor din sistemul sanitar este incalificabil. Nu îmi vine să cred că va fi posibil. Vor urma mişcări de stradă, nemulţumirile sunt foarte mari. Confederaţiile sindicale vor stabili modul de acţiune. Vom da drumul la semnături, să vedem ce forme de protest agreează angajaţii”, a declarat Livius Cârstea, preşedintele federaţiei sindicale Sanitas Timiş.

“E o măsură extrem de dură. Nu cred că asta e soluţia. Suntem un popor foarte obedient, cu care se poate face aproape orice. O să îmi refac cheltuielile, voi munci mai mult în privat. Am această posibilitate, să lucrez în privat. M-am considerat un slujitor al binelui public, dar sistemul nu mă lasă să îmi exercit meseria. Pur şi simplu, nu mă lasă”, a spus prof. univ. dr. Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, şi şeful Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie de Experimentat Timişoara.

“La nivelul tuturor confederaţiilor sindicale s-a format un comitet de criză. Luni va fi o nouă întâlnire a celor cinci confederaţii: CNSLR Frăţia, BNS, Meridian, CSDR şi Cartel Alfa şi vor hotărî un program de manifestări protest. E o mare tensiune şi nemulţumire socială în urma măsurilor drastice anunţate de către preşedintele României, Traian Băsescu. Acestea sunt în contradicţie cu legislaţia existentă la ora actuală. Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi a salariului minim, de la 705 la 600 lei, vine în contradicţie cu Legea unitară a salarizării”, a declarat Ştefan Gogoşanu, preşedintele Cartel Alfa Timiş.
Nicolae Suciu, preşedintele Ligii Sindicatelor Pensionarilor Timiş, a spus că pensionarii reacţionează cu o mare nemulţumire la decizia de a le se reduce pensiile cu 15%. “Situaţia este foarte gravă, dacă ne va reduce pensiile. Vom protesta în modul în care îl vom stabili”, a spus Suciu.

“S-a constituit, la nivel de confederaţie, un comitet de criză. Situaţia este prea gravă. Încă o dată, preşedintele divulgă aversiunea, neîncrederea şi desconsiderarea faţă de sectorul bugetar, precum şi vădita discriminare a acestuia în favoarea sectorului privat. Această ameninţare pare a avea drept scop dizolvarea sectorului public şi instaurarea unui totalitarism de factură democrat-populară.

Sărăcirea cu intenţie a poporului, ducerea lui în disperare, anihilându-i personalitatea socială, creează cadrul favorabil unei guvernări oligarhice”, a subliniat juristul Tiberiu Negrei, preşedintele Sindicatului Liber din cadrul Primăriei Timişoara şi vicepreşedinte a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

 

Comentarii

comentarii